Decizia de ultima ora luata de BNR

Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:29

   

Decizia de ultima ora luata de BNR
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina dobanda cheie.

Acest indicativ a ramas, astfel, la nivelul de 3,5 la suta pe an, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Alte decizii luate de BNR:

- Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;

- Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16 la suta de la 18 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12 la suta.

"BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, si mentinerea stabilitatii financiare", se mai arata in comunicat.

In luna mai, estimarile analistilor care au participat la sondajul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania indicau faptul ca BNR nu va mai face modificari la dobanda cheie pana in decemrie 2015.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei ar putea decide reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 10% pana la finalul anului 2014 si la 8% pana la finalul anului 2015. Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 6% si un maxim de 12%.

De asemenea, analistii sustineau ca cele pentru pasivele in valuta pentru pasivele in valuta vor fi reduse la 16% pana la finalul anului 2014 si la 14% pana la finalul anului 2015. Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 12% si un maxim de 18%.

BNR face un pas pentru relansarea creditarii

Odata cu reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, BNR face un pas inainte pentru a ajuta relansarea creditarii, avand in vedere ca lasa bancilor mai multi bani, care ar putea fi folositi pentru acordarea creditelor.

Sfaturile FMI

In aprilie, Fondul Monetar International sustinea ca, in acest moment, nu este recomandata o continuare a relaxarii politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei, fie ca este vorba de reducerea dobanzii de politica monetara fie de diminuarea rezervelor minime obligatorii.

Sfaturile FMI pentru BNR: Reducerea dobanzii nu este recomandata

"Dobanda de politica monetara se afla la un nivel minim record. Si inflatia se afla la un nivel minim record, dar prognoza BNR, ca si a noastra, arata ca inflatia va creste mai tarziu in acest an, de aceea reducerea dobanzii nu este recomandata", a declarat atunci Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania.

C.P.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor