Ziare.com

Financial Times: Romania ramane in frunte cu taierea dobanzii cheie

de Constantin Pescaru
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 15:35

   

Financial Times: Romania ramane in frunte cu taierea dobanzii cheie
Romania isi mentinie pozitia de lider in clasamentul tarilor emergente care au redus rata dobanzii de politica monetara, banca centrala efectuand o noua scadere a acestui indice, a treia in trei luni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, joi, dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75 la 5,50%, noteaza Financial Times.

Leul nu a inregistrat fluctuatii notabile, semn ca investitorii au incredere in decizia BNR.

Aceasta serie de reduceri, care a ajuns la 75 puncte de baza, a inceput in noiembrie 2011, fiind incurajata de scaderea inflatiei, de la 7,96% in decembrie 2010, la 3,14% in decembrie 2011.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Atingerea tintei de inflatie confirma consolidarea procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii conduitei prudente a politicii monetare, ale epuizarii efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si ale evolutiei favorabile a unor preturi volatile, in special a celor alimentare, cu impact asupra preturilor produselor alimentare prelucrate", se arata in comunicatul BNR.

Oficialii bancii centrale au precizat ca pe plan intern, indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata in pofida unor dinamici pozitive consemnate de exporturi, productia industriala si cea agricola, impreuna cu mentinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent, dar si o redresare treptata a creditului acordat sectorului privat.

"Pe plan extern se mentin incertitudinile privind solutionarea crizei datoriilor suverane din zona euro, cu implicatii asupra aversiunii fata de risc a investitorilor, a volatilitatii fluxurilor de capital si a cresterii economice la nivel european si mondial", mai scrie in comunicatul citat de Financial Times.

Cresterea incetineste, la fel ca in celelalte state din Europa Centrala si de Est. Pentru Romania, BERD a estimat un avans de 1,5% in 2012, fata de 1,8%, cat se prognoza anterior.

Insa pericolul cel mai mare pentru Romania il reprezinta intrarea in recesiune a zonei euro, care ar afecta grav aceasta tara.

Scaderea ratei dobanzii de politica monetara ar putea reduce costurile de imprumut ale acestui stat.

Romania a atras, marti, 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe piata din SUA, cu maturitate la 10 ani si cu un randament de 6,875%, mai mic decat cel anticipat.

Acest lucru reprezinta un vot de incredere din partea investitorilor internationali. In plus, grupul german Bosch doreste se investeasca 77 milioane de euro intr-o fabrica aflata langa fostele hale Noki de la Jucu, Cluj Napoca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1882 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

lasa ca vine Ponta

Si strica tot. Baga impozitul progresiv, toata lumea care castiga ceva mai mult trece la negru ca pe vremuri. Greu se mai gasesc prosti care sa plateasca taxe sa sustina salarii de bugetari nesimtite si pensii deopotriva. A.. si daca nu stiati dansul considera ca proprietatea este insuficient impozitata in Romania. Daca Boc a crescut cu pana la 300 % impozitul, ne vom astepta la mariri si de la Ponta :)

 

Sa vezi caderea leului dupa ce vine USL la putere !

Lolek si Bolek il vor da jos pe Isarescu
si'l vor pune pe Bogdan Olteanu .

Dupa care vor specula pe inflatie si devalorizarea leului .

Cei care au luat credite in valuta sa se pregateasca de executari silite , de dormit prin canale .

La mai mare !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor