Prudenta exagerata a BNR amana ieftinirea creditului

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 20:03
850 citiri
Prudenta exagerata a BNR amana ieftinirea creditului

Banca Nationala a Romaniei a decis, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, 'anunt' reiterat in presa in ultimele 11 luni. In acelasi timp, BNR a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.

Din nou, oficialii BNR au dat dovada de mult prea multa prudenta si chiar inconsecventa fata de mesajul pe care vor sa il transmita in piata, considera analistul financiar Dragos Cabat.

Odata cu inasprirea conditiilor de creditare in valuta si tinand cont de situatia macroeconomica din Romania, dar si de nevoia bancilor de a relua cat mai rapid creditarea pe ambele segmente principale de clientela - companii si retail - ar fi fost normal ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara (o scadere cu 0,5% ca fiind perfect justificata) si probabil sa umble si la nivelul RMO, sustine analistul.

Inflatia se afla clar pe un trend descrescator care va continua, macar si datorita efectului de baza daca nu din cauza stoparii cresterii preturilor la energie si ieftinirii alimentelor, in schimb este nevoie de sustinerea economiei romanesti.

In perioada urmatoare, este posibil ca exporturile sa scada catre UE, din cauza turbulentelor financiare din zona euro, in timp ce consumul intern nu va creste spectaculos in perioada urmatoare (nu trebuie incurajat prea tare in acest sens), desi da unele semne de revenire. In schimb, investitiile nu trebuie sa fie abandonate si fara sustinerea bancilor comerciale, doar cu sumele venite de la buget si investitorii straini, este dificil sa se intample acest lucru.

Practic, economia 'pierde' o luna pana la sedinta de politica monetara din 2 noiembrie, aceasta daca bancile comerciale nu anticipeaza decizia BNR si micsoreaza singure dobanzile la creditele in lei, fortand practic BNR sa ajusteze dobanda de politica monetara, a spus Dragos Cabat.

Citeste mai multe despre Prudenta exagerata a BNR amana ieftinirea creditului pe efin.ro

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....