Ziare.com

Se ieftinesc creditele? BNR reduce in sfarsit dobanda cheie

Luni, 01 Iulie 2013, ora 15:44

   

Se ieftinesc creditele? BNR reduce in sfarsit dobanda cheie
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5% pe an de la 5,25%, incepand cu data de 2 iulie 2013, potrivit unui comunicat al bancii nationale.

Aceasta decizie s-ar putea traduce la nivelul pietei prin reducerea dobanzilor la imprumuturile in lei acordate de bancile comerciale firmelor si populatiei.

De asemenea, BNR anunta ca incepand cu aceeasi data rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard), care poate fi accesata de bancile care au nevoie de lichiditate de la BNR, fiind garantata cu titluri de stat, va cobori la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%. Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an fata de 2,25%.

Banca centrala a modificat ultima oara dobanda de politica monetara in luna martie a anului trecut, cand rata dobanzii a scazut de la 5,5% la 5,25%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea graduala a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicat.

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 865 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dobanda la banci este deja real negativa!

Si pana acum dobanda la depozite era negativa la multe banci care dadeau 4-4,5% pe un an (din care se scade si impozitul de 16%)ca ING si CEC. Acum dobanzile vor scadea si mai mult sub pragul inflatiei. Inflatia anuala era deja 5,3% publicata in mai si va ajunge probabil la 6% in iunie.
Sub pretextul ca ajuta cresterea economica, BNR nu face altceva decat sa erodeze economiile populatiei, care sunt si asa foarte mici. Adica se fura banii clor care nu au - populatia si se dau celor care au - statul, bancile si toti cei care fac profit din inflatie (ca altfel nu sunt in stare).
De ce nu a impiedicat BNR-ul scumpirea gazelor?
De ce nu a impiedicat BNR-ul acordul inrobitor de imprumut cu FMI?
Calea pe care se indreapta Romania prin grija masonului Isarescu este ruina.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor