Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BNR avertizeaza. Ce are de gand noua Putere? (Opinii)

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 19:19
5147 citiri
BNR avertizeaza. Ce are de gand noua Putere? (Opinii)

Saptamana financiara s-a incheiat cu o veste cat se poate de rea. Anume, printr-o comunicare oficiala de date prezentata de Banca Nationala.

Investitiile straine directe s-au diminuat in primele cinci luni ale anului in curs cu mai mult de 45%, insumand 465 de milioane euro. Un simplu calcul ne arata diferenta fata de cele 849 de milioane cat existau in perioada similara din 2011.

Nu suna bine deloc. Este de prisos a aminti ce rol extrem de important joaca aceasta sursa de bani in economia unei tari. Acum se poate deslusi mai bine partizanatul explicit al cancelarului Germaniei in ceea ce priveste situatia din Romania.

Desigur, doamna Merkel nu este un exponent al altruismului pe tema romaneasca. Investitiile facute inspirat, dupa analize minutioase ale mediului caruia ii sunt destinate aduc profit, piata extinsa etc. Banii se intorc multiplicati.

Acest fapt presupune cel putin trei conditii respectate ad litteram de statele bogate: capital, tehhnologie si management de calitate. In cazul tarilor consolidate financiar, rezultatele pozitive nu se lasa asteptate. Vorba guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "Capitalul se plimba, tehnologia exista, managementul este cel care face diferenta."

Daca la primii doi indicatori statul roman abia catadicseste sa vina cu paleative si, intr-o paguboasa traditie, improvizeaza legand cu sarma, la ultima rubrica e dezastru. Lucru semnalat cat se poate de limpede de catre seful bancii centrale. Mai mult, domnia sa si-a exprimat recent pesimismul ca se va reusi atragerea de investitii de portofoliu semnificative.

Statul n-a facut-o nici in trecut, daramite acum cand criza bantuie peste tot. Plus ca avem si o piata de capital de dimensiuni reduse. Ca si cand bubele incompetentei si rea-vointei in ceea ce priveste atragerea de fonduri externe nu erau suficiente, a aparut scandalul legat de tronsonul rutier Arad- Nadlac ajuns pana la urechile cancelariilor europene. Ce risca acum Romania? Game over pentru banii veniti de afara.

O alta problema de importanta majora cu care se confrunta economia romaneasca este cea reprezentata de investitiile publice. Aici lucrurile stau cat se poate de grav. Eficienta cheltuirii banului contribuabililor se afla intr-o mare suferinta, in mod unilateral. Se arunca sume astronomice pe fereastra sub care asteapta nesatioase clanurile potentatilor sprijiniti politic. Contra cost, fireste.

Fara chitante si facturi, ci cu imaginare ordine de plata emise catre buzunare personale. Risipa fondurilor publice se face sfidator, intr-o perpetua batjocura. Practic, nu mai exista stavila. Teoretic, pe alocuri, doar impotriva celor care joaca single, ignorand reteaua obligatorie.

Domnul Isarescu, barometrul fidel de la "Nationala", inainteaza aluzii pertinente catre decidenti: "Concluziile trebuie sa le traga factorii politici care aud sau nu aud ce discutam noi aici", era remarca facuta recent la o intalnire cu analisti si economisti romani sub titulatura "Isarescu si invitatii sai."

Reuniunea viza cresterea economica, inflatia, cursul de schimb. Revelator si adevarat daca adaugam o alta mentiune a guvernatorului: "Bogatia nu apare prin decrete. Nu ne ducem in Parlament si dam o lege ca sa apara bogatia peste noapte in Romania."

Daca fosta Putere s-a aratat de atatea ori imuna, insensibila la neajunsurile cetatenilor acestei tari, ramane in studiu reactia noului regim. Instalat rapid si aparent temeinic la comenzi.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#investitii externe BNR , #Mugur Isarescu