BNR cere o intalnire cu Mihai Tudose, dupa declaratiile despre curs si banci

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:12
4548 citiri
BNR cere o intalnire cu Mihai Tudose, dupa declaratiile despre curs si banci
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de luni, anunta ca a luat act de declaratiile publice ale prim-ministrului Mihai Tudose si isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu acesta pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale, potrivit unui comunicat al Bancii Centrale.

"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaratiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, in legatura cu activitatea Bancii Nationale. In continuarea bunei colaborari institutionale existente, Consiliul de Administratie al BNR isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale", se spune in comunicat.

BNR mentioneaza ca mandatul bancii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului si a opiniei publice in legatura cu activitatea sa. In acest sens, BNR publica Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflatiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiara si Minute de politica monetara dupa fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentand in mod transparent activitatea bancii centrale, in corelatie cu evolutiile economice si financiare interne si internationale.

"BNR isi indeplineste obiectivele si atributiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 si a articolului 130 din Tratatul privind functionarea Uniunii, care confera independenta institutionala si functionala bancii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit traditional, cu Ministerul Finantelor Publice si cu alte institutii ale statului. Dialogul are in vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al carui rol este esential pentru mentinerea stabilitatii financiare si pentru intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", se mai arata in comunicat.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, saptamana trecuta, ca este nevoie de o "discutie serioasa" cu reprezentantii BNR pe subiectul privind cresterea euro, sustinand ca Banca Nationala putea interveni in aceasta chestiune, dar nu a facut-o.

"Eu am o parte din explicatii, pe de alta parte, va recomand sa vorbiti cu Banca Nationala, care ar trebui sa fie un pic atenta la aceste lucruri. Banca Nationala poate si trebuie sa intervina pe aceste lucruri, nu a facut-o", a declarat Mihai Tudose la Antena 3, intrebat cum se explica cresterea cursului euro in conditiile unei perioade de crestere economica traversata de Romania.

Premierul a aratat, la momentul respectiv, ca nu a avut inca o intrevedere cu reprezentantii BNR pe acest subiect, dar o astfel de intalnire va trebui sa aiba loc.

"Vorbim de separarea puterilor in stat, am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Eu cred ca va trebui sa avem si o discutie foarte serioasa cu Banca Nationala despre ce se intampla si cam care ar trebui sa fie rolul Bancii Nationale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Nationala. (...) Fiecare este in dreptul lui, va trebui sa avem o discutie foarte serioasa", a declarat Tudose, intrebat daca a incercat sa aiba o discutie cu BNR.

Quarterly Report - Editia 4

Google îmbunătățește funcția Circle to Search cu noi capabilități. Despre ce este vorba
Google îmbunătățește funcția Circle to Search cu noi capabilități. Despre ce este vorba
Google aduce noi funcționalități pentru utilizatorii de Android și iPhone prin extinderea funcției Circle to Search, care permite căutarea pe baza unui obiect încercuit pe ecran. Noua...
Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței
Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței
Piaţa asigurărilor a trecut de pragul de 1 miliard de lei în 2022, în zona de vest a României, cu toate că, raportat la totalul subscrierilor din piaţă, ponderea este de doar 7%. 6 din...
#Mihai Tudose explicatii BNR crestere euro, #Tudose atac BNR curs euro , #Mugur Isarescu