BNR si notarii vor publica indicele preturilor din imobiliare

Vineri, 18 Aprilie 2008, ora 07:10
1848 citiri
BNR si notarii vor publica indicele preturilor din imobiliare

In termen de maximum o luna si jumatate, vor fi publicate primele informatii concrete despre piata imobiliara, a anuntat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, relateaza Financiarul.

Oficialii bancii centrale s-au intalnit, la inceputul acestei saptamani, cu reprezentantii Uniunii Notarilor Publici din Romania pentru a pune la punct un cadru de colaborare necesar schimbului de date referitoare la tranzactiile de pe piata imobiliara.

De asemenea, si Institutul National de Statistica (INS) lucreaza la dezvoltarea unui indice al preturilor din piata imobiliara.

Presedintele INS, Vergil Voineagu, a declarat, in februarie, ca in luna mai, va demara un proiect-pilot prin care sa determine evolutia preturilor locuintelor din Romania. Proiectul are ca scop prezentarea statistica a dinamicii pietei imobiliare, nu influentarea preturilor.

"Credem ca datele care se "vantura" in prezent sunt date de oferta. Apoi, ele se mediatizeaza si au darul de a-i speria si pe romani, si pe straini", a afirmat Isarescu, adaugand ca se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara si de aceea notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii.

In acest context, o eventuala prabusire a pietei imobiliare trebuie analizata din punctul de vedere al pretului de referinta: cel afisat si fictiv sau cel real.

Aceasta masura nu are rolul de a controla preturile, este vorba despre date statistice si de a le da consistenta, a mai spus guvernatorul BNR.

Banca centrala si-a manifestat ingrijorarea privind evolutia preturilor activelor din piata imobiliara. Cu aproape doi ani in urma, guvernatorul BNR vorbea chiar de un bubble la nivelul preturilor din unele zone.

In plus, mai multe banci centrale si-au manifestat ingrijorarea privind evolutia preturilor in sectorul imobiliar si efectele acestora asupra inflatiei, mai ales dupa declansarea crizei creditelor subprime din Statele Unite.

INS nu ofera, in prezent, date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, ce au crescut cu aproape 400% in zona Capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#preturi, #BNR, #indice, #imobiliare, #publica, #notari , #Mugur Isarescu