Vasilescu: BNR trage ponoasele cresterii TVA

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 22:39
1877 citiri
Vasilescu: BNR trage ponoasele cresterii TVA

Daca Guvernul va decide sa umble la rezervele valutare de la BNR, atunci acest lucru este echivalentul iesirii din Uniunea Europeana, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

"BNR apara acum rezerva de valuta si de aur, caci sunt tentative de a rupe din ea pentru a sprijini deficitul. Sunt sigur insa ca Guvernul a inteles bine ce trebuie sa faca si nu atenteaza la rezerva. Este imposibil sa faci asa ceva. Ar fi posibil asa ceva doar daca Romania ar iesi din UE", a declarat Vasilescu, intr-un interviu pentru Realitatea Tv.

Potrivit expertului, Banca Nationala nu poate sa finanteze nimic in ceea ce priveste deficitul bugetar. "Il influentam pe plan fiscal, caci platim TVA pe orice cumparam, inclusiv pe aur", sustine Vasilescu.

Consilerul guvernatorului BNR a precizat, in acelasi timp, ca pentru Banca Centrala nu este important ce Guvern conduce tara, atat timp cat colaborarea cu aceasta institutie se realizeaza in conditii bune.

"Pentru Banca Nationala nu are importanta ce guvern vine in Palatul Victoria. Banca Nationala este obligata prin lege sa colaboreze cu Guvernul care vine acolo. Nu ne amestecam in alegerea prim-ministrului. (...)Postul de la Banca Nationala este mai important decat cel de prim-ministru. Guvenatorul nu trebuie sa il influenteze pe prim-ministru", sustine reprezentantul BNR.

BNR trage ponoasele cresterii TVA

Adrian Vasilescu sustine ca este normal ca BNR sa intervina cu anumite sfaturi si declaratii, atat timp cat cresterea TVA a "umflat" piata de care raspunde.

"Leul in raport cu euro poate sa fluctueze, dar piata monetara trebuie sa fie stabila. Avem inflatie prin decizie fiscala. Cum sa nu te pronunti cand prin decizie fiscala iti umfla piata de care raspunzi tu?", a explicat el.

Desi in mod normal cresterea nu ar trebui sa aiba un efect si in rata dobanzii, Vasilescu nu exclude aceasta ipoteza.

"Nimeni nu va sti ce va face piata. (...). Statul a venit pe piata cu o anumita rezerva, daca ridicati prea mult pragul dobanzii nu mai au bani bancile, se uita la stat sa vada ce fac, statul sa uita la banci sa vada ce fac. Statul stie ceva: piata interbancara e plina de bani. Bancile zic ca au bani dar nu au cerere, companile nu se reped nici ele sa ia imprumuturi si bancile tot spre stat privesesc si tot spre stat se vor duce", opineaza acesta.

Imprumutrile exotice, pe apa sambetei

Piata sufera si de pe urma esecului imprumuturilor in monede exoctice, yeni si franci elevetieni, considera consilierul lui Isarescu. "Lumea a dat navala, se facea propaganda, si a aparut aceasta expresie de valuta exotica. Banca Centrala a zis atunci 'Atentie la aceste imprumuturi!'. Dar cum bancile erau generoase...", explica el.

Potrivit informatiilor pe care le detine Vasilescu, populatia Romaniei are in banci cam 100 de miliarde de lei, adica 24 de miliarde de euro, iar "de acesti bani nu se atinge nimeni".

Romania mai are 7,3 miliarde de euro sub forma de depozite ale strainilor, pe termen mediu si lung, care stau aici si bancile dau credite cu ei. "Sunt imprumuturile pe care le-au facut bancile mama. Acesti bani sunt folositi pentru a da credite in Romania. Daca nu ar fi acest rulaj am vedea ca nu se platesc pensiile in Romania. Pensiile s-au platit insa", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Adrian Vasilescu, #rezerva BNR, #bani BNR , #Mugur Isarescu