Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat, in contextul crizei declansate de francul elvetian, ca guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat populatia inca din 2008 asupra riscurilor la care ar putea fi supusi romanii care iau imprumuturi in alte monede decat in cea in care sunt platiti.
"Imi aduc aminte, in 2008, cand domnul guvernator, pe fondul dorintei bancilor de a-si creste cota de piata, a atentionat intr-un discurs si asupra pericolului contractarii unui credit intr-o alta moneda decat cea in care sunt platiti", a precizat Cinteza, dupa ce a iesit de la audierea care a avut loc in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, fiind intrebat de jurnalisti de ce BNR nu a tras semnale de alarma abia in 2011.
Pe de alta parte, Cinteza a reiterat ideea ca o conversie a unui credit din valuta in lei poate fi realizat doar la cursul la care are loc conversia si nu la momentul in care a fost luat imprumutul, dand exemplu Ungaria.
El a mentionat ca Banca Centrala Europeana si-a exprimat aceasta opinie cand Guvernul maghiar a anuntat ca va adopta aceasta masura.
BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile
Anterior, in timpul audierilor, Cinteza a spus ca orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile si ca ar fi mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric.
Pe de alta parte, el a adaugat ca "perceptia bancilor este ca solutia de a reglementa conversia la alt curs decat cel a pietei este neconstitutionala pentru ca afecteaza capitalul bancii, averea bancii, respectiv a actionarilor, iar dreptul la proprietate este garantat de Constitutie".
Discursul lui Isarescu din 2008
In 2008, in timpul unui discurs tinut de guvernatorul BNR Mugur Isarescu in fata Parlamentului, el a inserat si un comentariu legat de creditele neperformante.
"Sunt cateva produse bancare, as spune ca sunt produsele acelea care au fost promovate agresiv si mai putin responsabil pe la televiziuni, ca de exemplu, creditul cu buletinul, pentru care gradul de nerambursare, deci neperformanta, este semnificativ mai mare", a spus atunci seful bancii centrale.
De asemenea, el a adaugat ca "pe produse, si in astfel de situatii, Banca Nationala deja a actionat prin organele de supraveghere".
In august 2011, guvernatorul a avertizat ca imprumuturile in franci elvetieni sunt riscante atat pentru banci, cat si pentru clienti.
"Sigur sunt riscuri si pentru banci si pentru clienti. Insa, comparativ cu Ungaria riscurile sunt rezonabile, nu sunt raspandite la nivelul tuturor bancilor. Avem 2-3 banci unde riscurile sunt mai mari. Le-am adresat...nu rugamintea, pentru ca BNR nu actioneaza pe baza de rugaminte, ci sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri sI dansui au facut-o, sunt ascultarori", a raspuns Isarescu intrebat despre riscurile legate de credite in franci elvetieni, arata Ziarul Financiar.
Cu cat a crescut francul
Francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.
In aceeasi zi, la Bucuresti, leul a pierdut aproape 16% fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotatia din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc.
Criza francului elvetian: Solutia Guvernului - "Electorata" din 1 martie cu noi criterii
In context, a reaparut discutia referitoare la romanii cu credite in franci, care, potrivit autoritatilor sunt in numar de aproximativ 75.000.
Miercuri, francul a atins un nou maxim istoric, de 4,5054 lei/unitate.
Curs valutar: Francul sare de 4,5 lei. Nou record pentru moneda elvetiana
De ce nu si-a aplicat Isarescu expertiza si sa nu fi luat... Vezi tot