Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati

Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
3833 citiri
Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.

"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.

Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.

Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.

Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), un nivel al datoriei publice de cel mult 60% din PIB si un nivel al inflatiei cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante state membre ale UE.

De asemenea, media dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor mai performanti membri, iar fluctuatia cursului de schimb trebuie sa se situeze in marja plus/minus 15%.

Potrivit News.ro, guvernatorul BNR a mentionat ca, in Romania, exista perceptia gresita ca trecerea la euro este doar o simpla schimbare de moneda si a pledat pentru cresterea convergentei reale, prin reforme.

"Convergenta la euro poate fi un catalizator al reformelor structurale. Suntem intr-un moment crucial. Nu trebuie sa facem pasi inapoi, sa nu punem in pericol progresul realizat pana acum. Sa nu punem sub semnul intrebarii principiile de baza ale economiei de piata", a mai spus Isarescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Isarescu aderare zona euro, #Isarescu autostrada Carpati, #Isarescu autostrazi , #Mugur Isarescu