Mugur Isarescu este impotriva Codului Fiscal? Cum raspunde seful BNR

Marti, 18 August 2015, ora 14:34
4016 citiri
Mugur Isarescu este impotriva Codului Fiscal? Cum raspunde seful BNR

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a sustinut ca nu este impotriva Codului Fiscal, in general. Mai exact, nu este de acord cu aplicarea in acelasi timp a masurilor prevazute in document si recomanda ca acestea sa fie implementate in mai multe etape.

Explicatiile au fost date in contextul in care oficialul BNR a criticat in repetate randuri proiectul de lege retrimis de presedintele Klaus Iohannis in Parlament.

"Nu sunt impotriva reducerii impozitelor, ci impotriva dimensiunii acestui pachet de reduceri fiscale. Este o relaxare tip soc, cu efecte profunde asupra economiei romanesti.

Parlamentul trebuie informat complet si corect asupra acestor efecte. Relaxarea fiscala se judeca in functie de componentele ei, de faza ciclului economic cand este aplicata, de momentul in care este introdusa.

Cum as putea sa fiu, in general, impotriva relaxarii fiscale, cand in 2000, ca premier, am inceput primul proces consistent de relaxare, reducand impozitul pe profit? Atunci insa era un moment potrivit, s-au facut calcule si evaluari laborioase de impact etc.", a explicat Mugur isarescu, intr-un interviu acordat Revistei 22.

Masurile nu trebuie adoptate "la gramada"

Seful BNR saluta elaborarea noului Codului Fiscal, pe care il califica drept un document important, insa atrage atentia ca masurile ar trebui sa nu intre in vigoare la 1 ianuarie, ci etapizat.

Isarescu mentioneaza ca acest pachet de reduceri de taxe si impozite va avea consecinte serioase asupra economiei, din cauza impactului major asupra macrostabilitatii, a stabilitatii financiare si a stabilitatii preturilor.

El a sustinut ca a aflat ca masurile se vor aplica, la gramada, de la 1 ianuarie 2016, abia dupa ce Codul a fost aprobat.

Isarescu mai trage un semnal de alarma referitor la deficitul bugetar rezultat de pe urma aplicarii Codului Fiscal.

"E vorba de un deficit cumulat de circa 2,3% din PIB. Acest impact nu este deloc mic, cum apare la prima vedere, pentru ca 2 este o cifra mica. Impactul acestor masuri duce deficitul bugetar spre 3%, fata de 1% in prezent, fara a lua in calcul eventuala majorare a cheltuielilor salariale, a pensiilor, a cheltuielilor cu infrastructura, cu situatia din agricultura", a mai spus guvernatorul BNR.

Partidele politice din Parlament se vor intalni joi pentru a purta discutii pe marginea masurilor noului Cod Fiscal.

Ziua decisiva pentru Codul Fiscal: Cu ce propuneri se prezinta UNPR

Isarescu, avertisment dupa avertisment

Mugur Isarescu a facut avertismente repetate legate de efectele noului Cod Fiscal, care include, printre alte masuri, si reducerea TVA la 19%.

De exemplu, pe 4 august, el a a comparat stabilitatea macroeconomica cu sanatatea, precizand ca iti dai seama cat de importanta doar dupa ce nu o mai ai.

"Gramada neinteleapta de sase masuri, toate cu impact mare, incepand de la 1 ianuarie 2016... poate era bine sa fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu incape!", a declarat guvernatorul, intr-o conferinta de presa.

Isarescu a comparat macroeconomia cu sanatatea: Iti dai seama ca e importanta cand n-o mai ai

Ulterior, peste doua zile, el si-a intarit declaratiile si a transmis ca spatiul de relaxare se ingusteaza extrem de rapid, iar la finalul anului va disparea, lucru care se va reflecta in preturi sau in deficit de cont curent.

Isarescu avertizeaza iar: Avem o bucla mare de probleme carora Romania trebuie sa le faca fata

De asemenea, un alt efect al Codului Fiscal va fi redefinirea traiectoriei politicii monetare.

Isarescu: Nu ii calmam pe cei de la stat, ne vom face de ras

"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este intrerupt. Eram mai corelati cu situatia inflatiei, cel putin cu aceasta vizibila. Daca ma intrebati in urma cu un an ce fac daca inflatia devine negativa, spuneam: 'Bineinteles ca ma duc cu dobanda in jos'. Dar acum, ne uitam in spate si vedem ca fierbe ceva... si minusul este dat de o singura masura: reducerea TVA la alimente. Si atunci trebuie sa schimbam traiectoria", a spus atunci Isarescu.

Citeste si:
Năsui, despre un armistiţiu politic cu un guvern minoritar PNL-UDMR: „Nu există când e vorba de împărţirea banilor publici"
Năsui, despre un armistiţiu politic cu un guvern minoritar PNL-UDMR: „Nu există când e vorba de împărţirea banilor publici"
Fostul ministru USR Claudiu Năsui a declarat marţi, 26 octombrie, la Antena 3, că formaţiunea îşi doreşte refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi UDMR, pe bazele stabilite în 2020 şi...
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Sursa: Ziare.com