Isarescu nu se duce la audieri in Parlament. Suciu (BNR): Se poate gasi un cadru mai adecvat decat cel creat de Zamfir plecand de la fake-news

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 09:16
5455 citiri
Isarescu nu se duce la audieri in Parlament. Suciu (BNR): Se poate gasi un cadru mai adecvat decat cel creat de Zamfir plecand de la fake-news

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a anuntat ca Banca Nationala a Romaniei nu va participa la discutia din Comisia Economica din Senat de marti, pentru ca este nevoie mai intai de o intalnire la Ministerul de Finante in cadrul Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala.

"Se poate gasi un cadru mai adecvat acestei intalniri decat cel creat de dl. Zamfir", a declarat Suciu.

"BNR este deschisa la dialog, la clarificarea chestiunuilor in discutie bineinteles si in Parlament si consider ca se poate gasi un cadru mai adecvat acestei intalniri decat cel creat de dl. Zamfir, care sa nu plece de la un sir de fake news-uri lansate fara probe", a spus Suciu.

Luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu decisese daca se va prezenta sau nu marti la comisiile parlamentare, la invitatia senatorului Daniel Zamfir.

"Inca nu este o decizie. Dar invitatia care a venit la BNR este semnata de dl Zamfir in calitate de presedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisie Finante Banci este aceeasi semnatura, a dlui Zamfir, care nu reprezinta comisia care ocupa direct de BNR. Asa ca pana sa mearga BNR la vreo comisie in care sa vorbeasca de asa-zise abuzuri, ar trebui ca raspunda dansul la acuzatia de abuz in serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finante Banci, pentru ca nu a respectat procedura de convocare.

In plus, in spatiul public dl Zamfir acuza BNR de o asa-zisa manipulare a ROBOR, un non subiect, o tema falsa la care BNR a dat toate detaliile. Inainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitatiei, si sa nu se creeze asteptari nerealiste.

BNR este deschisa la un dialog clar si onest, dar in acest context risca sa creeze mai multa confuzie", spunea Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia Economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR.

Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR si cu declaratii ale guvernatorului BNR. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigatii a Consiliului Concurentei, inceputa in 2008 si incheiate in 2011. Parlamentarul a mai solicitat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa opresca mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzatiile aduse de catre senatorul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fara fundament, bazate pe neadevaruri si neintelegeri grave legate de implicarea BNR in pietele financiare interbancare, si ca nu exista nicio justificare rationala de a raspunde afirmativ solicitarii domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de functionare a pietei.

Citeste si:
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a reacționat luni, 29 noiembrie, la atacurile făcute de social-democrați la adresa guvernării liberale. ”Orgoliul personal şi misiunea de a gestiona...
Comentarii