Bancherii se duc marti cu jalba la BNR

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 21:45
1790 citiri
Bancherii se duc marti cu jalba la BNR

Bancherii si-au formulat un punct de vedere cu privire la noile norme de reglementare a creditelor si au decis sa aiba o intrevedere cu reprezentantii BNR pe aceasta tema marti, a precizat Constantin Barbu, directorul general al Asociatiei Romane a Bancilor.

La initiativa ARB, expertii din banci s-au intalnit vineri pentru a discuta aspectele tehnice privind proiectul de regulament referitor la limitarea riscurilor aferente creditarii populatiei, lansat in dezbatere publica de BNR la inceputul acestei luni.

"Ne vom intalni marti cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, urmand ca apoi sa aiba loc o sedinta a consiliului de administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si sa exprimam un punct de vedere comun", a precizat Constantin Barbu, citat de NewsIn.

Reprezentantii bancilor au refuzat sa faca orice fel de comentariu pe marginea subiectelor discutate in cadrul intalnirii de vineri.

Potrivit noului proiect de regulament elaborat de banca centrala, bancile ar trebui sa ia in calcul la acordarea unui imprumut catre populatie venituri cu cel mult 20% mai mari fata de cele declarate in anul fiscal anterior, in cazul in care nu pot dovedi continuitatea acestora.

De asemenea, BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni.

BNR a anuntat, luni, prelungirea perioadei in care proiectul se afla in dezbatere publica pana la sfarsitul acestei luni, de la termenul limita de 16 iulie, prevazut anterior.

#bancheri, #norme, #credite , #norme bancare