Bloomberg: Taxa pe lacomie din Romania le reaminteste bancilor de riscurile din Europa de Est

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 11:05
4323 citiri
Bloomberg: Taxa pe lacomie din Romania le reaminteste bancilor de riscurile din Europa de Est
Foto: Arhiva Ziare.com

Intentia autoritatilor din Romania de a consolida bugetul cu o noua taxa ar trebui sa le reaminteasca bancilor straine prezente in Europa de Est cat de vulnerabile pot fi in aceasta regiune, noteaza Bloomberg.

Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde de lei, Guvernul de la Bucuresti s-a indreptat spre tinte cu buzunare adanci si nu a trebuit sa caute prea departe. Cu o singura exceptie, toate marile banci din Romania sunt detinute de grupuri mama din Austria, Franta, Italia sau Ungaria, care, dupa cativa ani dificili in urma crizei financiare mondiale, se bucura din nou de marje mai bune si ritmuri de crestere mai mari decat acasa.

"In conditiile in care sistemul bancar este in mare parte detinut de banci straine, o taxa pe banci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara inaspririi fiscale de la actorii interni spre cei straini. Cei care urmaresc evolutiile din Europa de Est ar trebui sa fie familiarizati cu acest model", spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.

Ungaria, Slovacia si Polonia se numara printre celelalte state ex-comuniste unde bancile straine care au castigat pozitie de piata sunt lovite cu taxe si, in cazul Ungariei, trebuie sa suporte costurile rezolvarii problemei creditelor ipotecare in franci elvetieni.

Ultimul soc la adresa sistemului financiar din Romania a venit marti, cand ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va introduce o taxa pe activele financiare ale bancilor pentru a genera venituri suplimentare de 3,6 miliarde lei anul viitor si a ajuta astfel mentinerea deficitului bugetar sa respecte limita de 3% din PIB ceruta de Uniunea Europeana.

Una dintre cele mai importante masuri anuntate de ministrul Finantelor vizeaza o "taxa pe lacomie" care sa se aplice, de la 1 ianuarie 2019, institutiilor financiar-bancare, in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare.

Insa deciziile din trecut ale guvernelor din regiunea Europa de Est scot in evidenta cum actiunile dintr-o tara pot avea efecte asupra intregii industrii bancare. Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG si Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de masurile din Romania, au suferit deja pierderi mari de pe urma masurilor vizand bancile adoptate de autoritatile din Ungaria.

Quarterly Report - Editia 4

Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței
Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței
Piaţa asigurărilor a trecut de pragul de 1 miliard de lei în 2022, în zona de vest a României, cu toate că, raportat la totalul subscrierilor din piaţă, ponderea este de doar 7%. 6 din...
Winamp devine open-source: oportunitate pentru dezvoltatori de a contribui la un player de muzică clasic
Winamp devine open-source: oportunitate pentru dezvoltatori de a contribui la un player de muzică clasic
Redarea de muzică pe computere și dispozitive mobile s-a mutat aproape complet în cloud, dar încă există utilizatori care păstrează fișiere cu muzică local și folosesc aplicații...
#Bloomberg taxa lacomie Romania, #taxa lacomie banci Romania , #norme bancare