BNR a relaxat creditele ipotecare

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 20:50
3158 citiri
BNR a relaxat creditele ipotecare

Banca Nationala a Romaniei a decis, joi, sa relaxeze normele de creditare pentru creditele ipotecare aplicate de banci persoanelor fizice, gradul de indatorare urmand sa creasca, ajungand, in unele cazuri, ca rata lunara sa depaseasca 60-65% din venituri.

Astfel, va fi facuta o diferenta clara intre creditele ipotecare si cele de bunuri de larg consum, bancile urmand sa permita populatiei un grad de indatorare mai ridicat pentru imprumuturile garantate ipotecar.

Tot joi, BNR a anuntat ca permite bancilor sa renunte la testele de stres aplicate portofoliilor de imprumuturi garantate imobiliar. Fisele fiscale pe baza carora bancile sunt obligate sa acorde imprumuturi raman in vigoare.

De asemenea, bancile nu vor fi nevoite sa depuna, din nou, spre aprobare, normele modificate de creditare la banca centrala, ceea ce scurteaza mult termenul de aplicare a noilor formule de calcul pentru gradul de indatorare.

Modificarile aprobate de Consiliul de Administratie al BNR vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Romanii vor putea astfel imprumuta de la banci chiar si de doua ori mai multi bani decat in prezent, pentru a-si putea cumpara o locuinta.

In ultimele luni, dobanzile la imprumuturile ipotecare in moneda nationala au crescut la aproximativ 18%, dublu fata de anul trecut. Si creditele in euro s-au scumpit in egala masura, dobanzile ajungand chiar la 10%.

Daca lucrurile se vor indrepta in privinta imprumuturilor pentru locuinte, nu acelasi lucru putem spune despre creditele de consum si cele de nevoi personale fara ipoteca. Banca Nationala nu intentioneaza sa usureze conditiile de accesare a acestor imprumuturi.

#BNR, #creditare, #regulement, #prag de indatorare , #norme bancare