BNR: O singura banca nu se va supune noilor normele de creditare

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 16:40
3310 citiri
BNR: O singura banca nu se va supune noilor normele de creditare

Toate bancile comerciale din Romania care se supun reglementarilor BNR, cu exceptia uneia de dimensiuni mici, au depus in termenul la banca centrala noile norme de creditare a populatiei, au precizat reprezentantii institutiei.

Acestia au refuzat sa faca public numele bancii, dar au precizat ca institutia financiara nu detine o cota de piata mai mare de 1%. In consecinta, institutia financiara va putea acorda credite luand in calcul un grad de indatorare de 35%.

Cat priveste normele depuse de celelalte banci, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a precizat ca acestea ar putea sa fie avizate in perioada imediat urmatoare.

Institutiile de credit au avut la dispozitie maxim 45 de zile de la publicarea noului regulament de creditare a persoanelor fizice pentru a modifica normele interne de creditare, perioada care a expirat luni - 6 octombrie.

Potrivit noului regulament, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent.

De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se face diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobanda, respectiv fixa sau variabila si comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei.

La determinarea gradului de indatorare vor fi luate in considerare riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli din administrare prevazute in contract, scrie Mediafax.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BNR, #norme creditare, #banci comerciale , #norme bancare