Ce ne asteapta daca vrem credite?

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 12:25
3653 citiri
Ce ne asteapta daca vrem credite?

In prezent, gradul de indatorare care ar trebui calculat de banci pentru un credit ar fi la un curs de 4,2 lei/euro si dobanzi de 10,5% in euro.

Clientii care contracteaza un credit nou trebuie sa poata suporta o crestere de dobanda de cel putin doua puncte procentuale si o depreciere a leului de cel putin 15% fata de euro, respectiv de cel putin 25% fata de francul elvetian, conform testului de stres minim cerut de BNR in contextul noului regulament de creditare, relateaza Ziarul Financiar.

Creditul maxim care va putea fi obtinut in noile conditii va fi subtiat vizibil prin simularea unei majorari ipotetice a dobanzii de la 8,5% la 10,5% sau/si a cresterii cursului leu/euro pana la 4,15 lei pentru un euro, de exemplu, sau de la 2,2 lei la 2,75 lei in cazul cursului leu/franc elvetian.

Surse bancare afirma ca scenariile de crestere minima a dobanzii si a cursului trebuie aplicate la determinarea gradului de indatorare al unui client, astfel incat banca sa-si ia o marja de siguranta pentru ca indatorarea maxima acceptata sa nu fie depasita.

Folosirea pragurilor respective ar urma sa conditioneze obtinerea avizului Bancii Nationale asupra normelor de creditare a persoanelor fizice in forma actualizata dupa intrarea in vigoare a noului regulament.

Bancile au timp pana la inceputul lunii octombrie sa integreze in sistemele de evaluare a clientilor noile elemente de stres cerute de BNR.

#banci, #clienti, #norme, #BNR, #test stres, #dobanda, #curs leu , #norme bancare