Creditele se obtin mai usor cu garantii de buna calitate

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 23:17
1934 citiri
Creditele se obtin mai usor cu garantii de buna calitate

Bancile vor acorda mai usor credite atunci cand au in fata o garantie de buna calitate, a precizat Adrian Vasiescu, consilierul Guvernatorului BNR.

"Un teren intravilan intr-o zona mai buna, o casa cu o valoare mai mare decat cea a creditului, pot fi garantii de calitate. In plus, daca omul garanteaza cu casa in care locuieste va fi mai constiincios in achitarea creditului decat atunci cand ipoteca este una din cele sapte sau zece case pe care le are un cetatean", apreciaza Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

BNR a aprobat amendarea 'Regulamentului nr. 11/2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate destinate persoanelor fizice.

Imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate.

Astfel, va fi facuta o diferenta clara intre creditele ipotecare si cele de bunuri de larg consum, bancile urmand sa permita populatiei un grad de indatorare mai ridicat pentru imprumuturile garantate ipotecar.

Tot joi, BNR a anuntat ca permite bancilor sa renunte la testele de stres aplicate portofoliilor de imprumuturi garantate imobiliar. Fisele fiscale pe baza carora bancile sunt obligate sa acorde imprumuturi raman in vigoare.

Modificarile aprobate de Consiliul de Administratie al BNR vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

#garantie credit, #norme BNR, #banci acordare credit , #norme bancare