Daniel Zamfir propune o noua lege care vizeaza direct conducerea BNR

Sambata, 24 Martie 2018, ora 15:09
6424 citiri
Daniel Zamfir propune o noua lege care vizeaza direct conducerea BNR
Foto: Facebook/Daniel Catalin Zamfir

O initiativa legislativa a senatorului PNL Daniel Zamfir isi propune modificarea Legii 312 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), astfel incat sa fie abrogate alineatele din lege care ii exonereaza de raspunderea civila sau penala pe membrii Consiliului de Administratie.

"Prezenta propunere legislativa isi propune sa modifice Legea nr. 312 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, in sensul abrogarii alineatelor (3) si (4) ale art. 25, care exonereaza de raspundere civila si penala membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei si personalul acesteia, insarcinat sa exercite atributii de supraveghere prudentiala", se arata in expunerea de motive proiectului de lege.

In forma actuala a alineatelor (3) si (4) ale articolului 25 din Legea 312 privind Statutul BNR, potrivit initiatorului, "se statueaza un regim privilegiat pentru aceste categorii de persoane, un nou tip de imunitate care este de natura sa creeze un dezechilibru in ceea ce priveste raspunderea tuturor cetatenilor in fata legii, in legatura cu exercitarea atrbutiilor de serrviciu, imunitate ce excede cadrului constitutional".

Alineatul 3 al articolului 25 din Statutul BNR prevede ca "membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei si personalul acesteia, insarcinat sa exercite atributii de supraveghere prudentiala, nu raspund civil sau penal, dupa caz, daca instantele judecatoresti constata indeplinirea sau omisiunea indeplinirii de catre aceste persoane, cu buna-credinta si fara neglijenta, a oricarui act sau fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor de supraveghere prudentiala".

Conform alineatului 4 al aceluiasi articol, "cheltuielile de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva persoanelor prevazute la alin. (3) se suporta de Banca Nationala a Romaniei".

Initiativa are termen de consultare publica data de 25.05.2018 si a fost inregistrata la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, pentru dezbatere.

Daniel Zamfir este si initiatorul legii darii in plata, care a fost criticata de BNR si intreg sistemul bancar.

Citeste si Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni

In decembrie 2017, liderul PNL, Ludovic Orban, l-a avertizat pe senatorul Daniel Zamfir, care a semnat o initiativa legislativa de plafonare a dobanzilor la creditele bancare, ca, daca va mai avea propuneri legislative care nu sunt sustinute de partid, va fi exclus din PNL.

Citeste si 50 de economisti si oameni de afaceri au scris Parlamentului: Plafonarea dobanzilor va duce la disparitia unor credite. E o lege in favoarea camatariei

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
#Daniel Zamfir lege impotriva BNR , #norme bancare