Noile norme de creditare: Fisa fiscala, o conditie

Vineri, 22 August 2008, ora 16:30
2444 citiri
Noile norme de creditare: Fisa fiscala, o conditie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina, in forma finala a regulamentului de creditare a populatiei, prevederea prin care bancile comerciale sunt obligate sa solicite fise fiscale clientilor.

Asfel, valoarea maxima a creditelor se va calcula in functie de veniturile realizate in anul precedent.

Conform noilor norme, capacitatea de rambursare a clientilor nu poate depasi cu mai mult de 20% nivelul veniturilor anului anterior.

Legea permite totusi bancilor sa ia in calcul venituri peste nivelul de 20% doar daca clientii depun documentelor justificative din care sa reiasa caracterul de continuitate in viitor a acestora.

De asemnea, bancile sunt obligate sa stabileasca gradul maxim de indatorare in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum, auto etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

In textul noilor reglementari se mai specifica faptul ca, atunci cand se calculeaza gradul maxim de indatorare, institutiile financiare trebuie sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor.

Acest proces va inlocui controversatul contrversatele testuri de stres.

Potrivit dispozitiilor legale, bancile comerciale trebuie sa-si adapteze conditiile de creditare la noile prevederi in teren de 45 de zile, incepand cu vineri, 22 august, data publicarii regulamentului in Monitorul Oficial.

In cazul bancilor care nu au norme proprii de creditare validate de BNR, gradul maxim de indatorare a clientilor poate fi de cel mult 35%.

#BNR, #norme creditare, #fise fiscale , #norme bancare