Restrangerea creditarii, provocata de diminuarea resurselor financiare

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 19:30
1091 citiri
Restrangerea creditarii, provocata de diminuarea resurselor financiare

Restrangerea creditarii este determinata in principal de diminuarea resurselor financiare disponibile pentru banci, nu de scaderea gradului de indatorare, a declarat, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Creditarea se restrange in principal din cauza diminuarii resurselor financiare. Este foarte bine ca BNR a relaxat creditele ipotecare, inclusiv deoarece transmite un semnal pozitiv privind piata imobiliara, dar nu inseamna neaparat ca imprumuturile ipotecare vor incepe sa creasca de maine", a adaugat Negritoiu, potrivit NewsIn.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca modificarea regulamentului de creditare pentru populatie, in sensul acceptarii unui grad mai mare de indatorare in cazul imprumuturilor ipotecare, poate stimula, in perspectiva, si piata imobiliara.

"Cand am propus aceasta solutie am avut in vedere ca se vor putea crea noi locuri de munca, inclusiv pentru firmele mici si mijlocii implicate in productia de materiale de constructii. Sustinerea constructiilor este importanta, mai ales in contextul actual, de incetinire a cresterii economice", a spus Ghetea.

El a completat ca, in maximum o saptamana, bancile ar putea avea norme proprii, in conditiile in care amendamentul votat, joi, de Consiliul de Administratie al BNR, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Desi bancile pot aplica, in scurt timp, normele relaxate pentru creditele ipotecare, institutiile de credit au nevoie de aprobarea individuala a modificarilor, din partea bancii centrale.

In sedinta din 15 ianuarie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei, care au fost inasprite in a doua parte a anului trecut.

Decizia de joi vine sa modifice Regulamentul nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008, prin care BNR a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#restrangere creditare, #diminuare resurse financiare, #norme BNR , #norme bancare