Banca Centrala Europeana a criticat aspru Guvernul Romaniei pentru faptul ca intentioneaza sa aplice reducerea de 25 la suta salariilor angajatilor bancii centrale, sustinand ca, astfel, i-ar ameninta independenta.
In plus, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin, intr-o nota semnata de vice-presedintele institutiei, Vito Constancio, ca, in cazul in care banii economisiti prin tairea salariilor angajatilor BNR vor intra la bugetul de stat, vor fi incalcate tratatele europene.
"BCE ar vrea sa reaminteasca faptul ca orice operatiune dintre o banca centrala si autoritatile nationale intr-o tara membra a Uniunii Europene trebuie sa se conformeze limitarilor impuse de tratate, in special principiului independentei bancii centrale si interzicerii finantarii monetare", se arata in nota institutiei europene.
De asemenea, se arata ca, din punct de vedere contabil, scaderea salariilor angajatilor va diminua si costurile operationale ale BNR, majorand, astfel, resursele sale financiare. "Insa, daca resursele in plus sunt transferate direct la stat, o asemenea situatie ar insemna majorarea fondurilor Statului roman pe baza BNR. Din acest punct de vedere, orice transfer financiar de aceasta natura, de la BNR la bugetul de stat, poate fi asimilat finantarii monetare, care este strict interzisa", se mai arata in nota.
Romania ar putea suferi repercusiuni pentru scaderea salariilor la BNR
Nu in ultimul rand, oficialii BCE sugereaza autoritatilor romane sa schimbe legea, astfel incat sa evite incalcarea prevederilor europene.
De altfel, economistul Mircea Cosea spune ca Romania ar avea de suferit in cazul in care salariile de la BNR vor fi scazute.
"Nu avem ce comenta aici. Sunt niste reguli foarte stricte. Atata timp cat suntem membri ai Uniunii Europene si am acceptat si regulile financiare prin prezenta Bancii Centrale Europene, trebuie sa acceptam si deciziile acestei banci asa cum acceptam si deciziile Curtii Constitutionale. Nu e de negociat", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, in nicio tara din Uniunea Europeana, indiferent de situatia sa financiara, nu s-a ajuns la scaderea salariilor in cadrul bancilor centrale.
"In filosofia Bancii Centrale Europene, aceasta institutie, banca centrala, trebuie sa aiba o independenta totala, atat in ceea ce priveste politica monetara, cat si in ceea ce priveste gestionarea politicii interne a ei: politica de personal, politica de salarizare, politica de promovare a cadrelor. Deci, orice amestec in decizii care privesc situatia staff-ului, Banca Europeana il considera ca fiind o imixtiune in treburile interne ale sistemului bancar european, deci o reducere a independentei ei", a adaugat Mircea Cosea.
Astfel, in conditiile in care Romania se afla deja pe o pozitie de negociere cu autoritatile europene pentru obtinerea unor ajutoare pentru cei afectati de inundatii, dar si pentru ajutoare suplimentare pentru 2011, economistul crede ca decizia scaderii salariilor la BNR ne-ar putea pune intr-o situatie foarte dificila fata de Comisia Europeana.
"Daca Romania ar decide sa fie reduse salariile la Banca Nationala, atunci am putea sa avem de-a face cu anumite represalii din partea Uniunii Europene, pentru ca s-ar crea un precedent", ne-a explicat Cosea.
Reducerile salariilor bugetarilor cu 25 la suta incalca legea
Fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu, merge un pas mai departe, spunand ca reducerea salariului fiecarui bugetar cu 25 la suta este o incalcare a legii, prin urmare si reducera salariilor de la BNR.
"Taierea salariilor cu 25 la suta, in locul masurii de a taia fondul de salarii cu 25 la suta, cum era normal, este o ilegalitate. Statul roman nu trebuia sa taie salariile cu 25 la suta, ci sa taie fondul de salarii cu 25 la suta, ca sa redimensioneze numarul de salariati. Dar nu avea voie sa taie salariile tuturor cu 25 la suta, intrucat asta contravine legislatiei muncii in vigoare si contractului colectiv de munca incheiat la nivel national, care este legea partilor pentru toata lumea in tara asta", a declarat Ionescu, pentru Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, angajatii Bancii Nationale a Romaniei nu sunt functionari publici, deci nu trebuie tratati ca atare, chiar daca lucreaza intr-o institutie publica.
Pe de alta parte, in acest moment, nu se poate face nimic pentru a redresa situatia la BNR, avand in vedere ca legea nu stabileste exceptii, avand aplicabilitate generala, a mai spus fostul ministru.
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei nu au dorit sa comenteze pe acest subiect. "Este o chestiune care ne priveste pe noi, dar nu depinde de noi. Este o relatie directa intre Guvern si Banca Centrala Europeana", a spus, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
In mod ironic, Banca Centrala Europeana a fost criticata la nivel international tocmai pentru pierderea independentei sale, in momentul in care a luat decizia foarte controversata de a cumpara titluri de stat din Grecia si din alte tari din zona euro care au probleme financiare, in valoare de 60 de miliarde de euro, pana in prezent.
Insa oficialii BCE insista ca independenta sa nu a avut de suferit, avand in vedere ca este o decizie pe care a luat-o pe cont propriu, pentru a readuce stabilitatea in pietele care nu functioneaza bine, nefiind obligate sa faca acest lucru de niciun guvern.
Desi Romania nu este este parte a zonei euro sau a BCE, este membra UE si trebuie sa respecte directivele BCE in privinta bancii centrale. De altfel, oficialii Bancii Centrale Europene au recomandat autoritatilor romane sa puna la punct procedurile administrative interne, pentru a putea fi consultate de BCE, cand va fi nevoie.
Cui sa taiem salariile si pensiile si sa le... Vezi tot