Al cincilea CA al BNR de dupa Revolutie isi va incepe mandatul avand ca obiectiv central adoptarea euro

10 Octombrie 2014 - Al cincilea CA al BNR de dupa Revolutie isi va incepe mandatul avand ca obiectiv central adoptarea euro

Noul CA al BNR, care include trei nume noi - Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina si Daniel Daianu - a fost votat in iunie de catre Parlament.

Mandatul de cinci ani al actualului Consiliu de Administratie (CA) al BNR ajunge la final, iar noii si vechii alesi vor ocupa de saptamana viitoare cele noua fotolii din celebra sala de consiliu de la banca centrala, avand pe masa ca obiective principale intrarea in uniunea bancara si aderarea la zona euro.

Noul Consiliu de Administratie al BNR, care

BNR injecteaza inca o doza de lichiditate in piata ca sa calmeze cresterea dobanzilor

27 Septembrie 2014 - BNR injecteaza inca o doza de lichiditate in piata ca sa calmeze cresterea dobanzilor

BNR a injectat ieri 2,1 miliarde de lei in piata monetara pentru a opri cresterea dobanzilor la lei aflate la maximul ultimelor cinci luni, dupa ce si saptamana trecuta a facut o miscare similara, care a venit dupa cinci luni de pauza, perioada in care sistemul bancar a stat intr-o "balta" de lei.

Patru banci s-au imprumutat ieri de la BNR printr-o operatiune repo cu scadenta peste o saptamana, spre deosebire de opt institutii de credit in cazul tranzactiei de saptamana trecuta. Suma a fost

Cine au fost guvernatorii Bancii Nationale a Romaniei

19 Iunie 2014 - Cine au fost guvernatorii Bancii Nationale a Romaniei

Mugur Isarescu a fost reconfirmat, ieri, de comisiile parlamentare pentru cel de-al cincilea mandat in fruntea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, Mugur Isarescu isi va depasi propriul record mondial in calitate de cel mai longeviv guvernator al unei banci centrale. Isarescu detine aceasta functie de 14 ani, dupa ce a preluat-o pe 4 septembrie 1990.
Cu acest prilej, vom face o incursiune in istoricul BNR, pentru a-i evoca pe toti fostii conducatori ai acestei institutii. Mugur

Pudel sau chihuahua redivivus

18 Iunie 2014 - Pudel sau chihuahua redivivus

Rezultatul ultimelor "alegeri" pentru desemnarea conducerii Bancii Nationale a Romaniei ar trebui sa-i lecuiasca, chiar si pe cei mai optimisti dintre optimisti, de iluzia independentei acestei institutii fundamentale a statului.

Pentru analistul financiar Florin Citu, decizia parlamentara "legifereaza subjugarea politicii monetare intereselor politice". Pe blogul sau, Citu mai afirma ca "BNR nu a fost niciodata independenta politic, dar acest lucru era mai greu de dovedit".
Este adevarat

BNR a oprit de trei luni relaxarea politicii monetare, dar creditarea n-a revenit in teritoriul pozitiv

02 Iunie 2014 - BNR a oprit de trei luni relaxarea politicii monetare, dar creditarea n-a revenit in teritoriul pozitiv

A trecut aproape un an de cand BNR a dat startul ciclului de reducere a dobanzii-cheie, de la 5,25% pana la 3,5%. Insa, cele sase ajustari succesive nu au reusit sa aduca creditarea in teritoriul pozitiv.

Iar dobanda de politica monetara a "inghetat" in februarie 2014 la 3,5%, in timp ce ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) stationeaza in continuare la nivelurile de 12% la lei si 18% la valuta.

Oprind valul de relaxare a politicii monetare, BNR considera ca a facut suficient pentru

"BNR va sesiza DIICOT cu privire la vanzarea de actiuni ale Bancii Carpatica"

21 Martie 2014 - "BNR va sesiza DIICOT cu privire la vanzarea de actiuni ale Bancii Carpatica"

Banca Nationala a Romaniei (BNR) urmeaza sa sesizeze Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la vanzarea a aproape 9,96% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) de catre Corneliu Tanase, ne-a declarat directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Centrale, Nicolae Cinteza.

Domnia sa ne-a explicat ca BNR are suficiente dovezi pentru a extinde grupul de actionari BCC care actioneaza concertat, cu includerea celor doi

Nestirbita etica din BNR

24 Februarie 2014 - Nestirbita etica din BNR

Mai ales de cand a venit Cornel Cojocaru in Biroul de presa al Bancii Nationale a Romaniei, colectivul de acolo face mare caz de etica, invocand-o ca sa-si justifice discriminarile operate pe relatia cu presa.

Insistenta repetare a principiilor de etica ne-a atras atentia asupra felului in care angajatii BNR o respecta. Ceea ce a condus la descoperirea ca firma care organizeaza conferinte la BNR este a sotiei domnului Dumitru Ghica. Iar domnul Dumitru Ghica este seful de cabinet al

Isarescu, mai prost platit ca Rusanu

18 Februarie 2014 - Isarescu, mai prost platit ca Rusanu

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu , Adrian Vasilescu, a declarat ca nivelul salariilor din Banca Nationala este mult mai mic fata de cel din Autoritatatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Salariul guvernatorului este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF. Salariul de baza al guvernatorului este de aproximativ 10.000 euro si urca la aproape 12.000 euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a declarat Vasilescu, pentru Agerpres.

Rezervele BNR au scazut cu 2,1 miliarde de euro, dupa plata datoriei la FMI si rascumpararea de obligatiuni

02 Decembrie 2013 - Rezervele BNR au scazut cu 2,1 miliarde de euro, dupa plata datoriei la FMI si rascumpararea de obligatiuni

Rezervele Bancii Nationale a Romaniei au scazut in noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, dupa rambursari de capital si dobanzi catre FMI si plata unei emisiunii de obligatiuni in euro a Ministerului de Finante scadenta la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.
La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale bancii centrale se situau la 34,56 miliarde euro.

In cursul lunii noiembrie au avut loc intrari de 857 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in

BNR s-a autosesizat sa faca control la CEC. Vasilescu: "Din comisie vor face parte oameni tineri care nu-si vor compromite numele si cariera"

30 Noiembrie 2013 - BNR s-a autosesizat sa faca control la CEC. Vasilescu: "Din comisie vor face parte oameni tineri care nu-si vor compromite numele si cariera"

Banca Nationala a Romaniei va incepe saptamana viitoare un control la CEC pentru a verifica creditul acordat Ioanei Basescu.

"Banca centrala s-a autosesizat. Am primit si o adresa de la Ministerul de Finante, actionarul majoritar al CEC Bank, care roaga sa se faca control la CEC. S-a anuntat si o Comisie Parlamentara si banca centrala trebuie sa se pregateasca", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Citeste si Ghetea, seful CEC Bank: Voi face doar o declaratie, nu am

Vasilescu, BNR: Bancile au acordat 323 de credite de peste un milion de euro. Cazul imprumutului luat de Ioana Basescu nu este singular

19 Noiembrie 2013 - Vasilescu, BNR: Bancile au acordat 323 de credite de peste un milion de euro. Cazul imprumutului luat de Ioana Basescu nu este singular

Vasilescu a spus ca, in primele noua luni din 2013, bancile au acordat 279 de credite in euro, 30 in franci elvetieni, 11 in lei si trei in dolari, fiecare cu o valoare ce depaseste echivalentul a un milion de euro.

Consilierul guvernatorului BNR a spus ca, in cazul CEC Bank, oferta privind creditul pentru cumpararea de terenuri care prevede o valoare de maximum 700.000 de euro (sau echivalent lei) este asa-zisul "imprumut la raft", care poate fi accesat printr-o cerere.

Dar ca, in

Adrian Vasilescu, BNR: Pe cine si ce apara BNR

14 August 2013 - Adrian Vasilescu, BNR: Pe cine si ce apara BNR

Luni, in Ziarul Financiar, directorul editorial Cristian Hostiuc a analizat legaturile BNR-banci si banci-clienti din perspectiva procesului de creditare.

Plecand, asa cum au facut-o multi analisti in aceste zile, de la doua sublinieri dintr-un raspuns dat de guvernatorul BNR intr-o recenta conferinta de presa. Cea dintai delimiteaza cadrul de actiune al bancii centrale in aceasta dezbatere: "Noi nu aparam bancile in cazul contractelor abuzive, ci aparam interesele deponentilor si

BNR va inspecta practicile bancilor de restructurare a creditelor

12 August 2013 - BNR va inspecta practicile bancilor de restructurare a creditelor

Banca Nationala va examina in detaliu prin inspectii la sediile bancilor toate practicile de restructurare a creditelor, precum si capacitatea sistemelor IT de a tine evidentia activelor depreciate, potrivit unui proiect al scrisorii de intentie pe baza careia Romania va incheia un nou acord cu FMI.

Pe baza rezultatelor inspectiilor ar urma sa fie intocmit un raport amanuntit asupra practicilor de restructurare a creditelor, in conditiile in care acestea au dovedit o eficienta discutabila,

BNR a redus dobanda cheie de la 5% la 4,5% pe an si a mentinut ratele rezervelor minime

05 August 2013 - BNR a redus dobanda cheie de la 5% la 4,5% pe an si a mentinut ratele rezervelor minime

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%, banca centrala mentinand totodata ratele rezervelor minime.

CA al BNR a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat miercuri intr-o conferinta de presa.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va prezenta luni, 5 august,

Pentru ce are nevoie BNR de software de milioane de lei

06 Mai 2013 - Pentru ce are nevoie BNR de software de milioane de lei

Banca Nationala a Romaniei a publicat un anunt de participare la licitatie deschisa pentru achizitia de pachete software pentru baze de date, valoarea estimata a contractului fiind de aproape sase milioane de lei, fara TVA.

Obiectul contractului vizeaza achizitia de licente perpetue de produse software de tehnologie Oracle si suport tehnic standard aferent pentru 12 luni, potrivit site-ului e-licitatie.ro.

Costul estimat al licentelor depaseste 4,867 milioane de lei, la care se adauga

Opt banci au imprumutat doar 2,3 miliarde lei de la BNR, prin repo

11 Martie 2013 - Opt banci au imprumutat doar 2,3 miliarde lei de la BNR, prin repo

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni opt banci cu suma de 2,3 miliarde lei (527 milioane euro), mult sub imprumuturile atrase in urma cu o saptamana, in valoare de 7,33 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Banca centrala nu a limitat nici in aceasta saptamana sumele oferite la licitatia repo, pentru a doua saptamana consecutiv, dupa 21 de saptamani in care banca centrala a limitat suma disponibila pentru aceste operatiuni.

Imprumuturile solicitate luni sunt cele mai reduse

Rezervele valutare ale BNR au urcat cu 710 milioane euro in februarie. Cati bani are BNR in conturi

01 Martie 2013 - Rezervele valutare ale BNR au urcat cu 710 milioane euro in februarie. Cati bani are BNR in conturi

Rezervele valutare ale BNR au urcat in februarie cu 710 milioane euro, de la 31,45 la 32,16 miliarde euro, in conditiile in care intrarile au fost sustinute de emisiunea de obligatiuni denominate in dolari, echivalentul a 1,1 miliarde euro, si plata unei rate catre FMI, de circa 691 milioane euro.

In cursul lunii februarie s-au inregistrat intrari de 2,15 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor

FMI in vizita la BNR

17 Ianuarie 2013 - FMI in vizita la BNR

Delegatia Fondului Monetar International discuta joi cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei, printre temele ce urmeaza a fi abordate numarandu-se supravegherea bancara, sistemul bancar, indicatorii de prudentialitate.

Primele discutii vor fi cu Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, intalnirea bazandu-se in special pe supravegherea bancara, scrie Agerpres.

De asemenea, va fi abordat si subiectul legat de recentele modificari ale legii privind abuzul din

BNR a imprumutat 15 banci cu patru miliarde de lei

26 Noiembrie 2012 - BNR a imprumutat 15 banci cu patru miliarde de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 15 banci cu suma de patru miliarde de lei, oferita pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a continuat sa fie ridicata, suma licitata ajungand la 26,57 miliarde lei.

Saptamana trecuta, cand suma a fost limitata de sase miliarde lei, 17 banci au apelat la imprumuturile repo de la BNR, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.
Dealerii au spus ca cererea ridicata a

BNR a imprumutat 17 banci cu 6 miliarde lei. Cererea a ajuns la un nou record

20 Noiembrie 2012 - BNR a imprumutat 17 banci cu 6 miliarde lei. Cererea a ajuns la un nou record

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni un numar de 17 banci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.

Dealerii spun ca cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de

Banca Nationala a mentinut dobanda cheie de politica monetara la 5,25% pe an

02 August 2012 - Banca Nationala a mentinut dobanda cheie de politica monetara la 5,25% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi mentinerea ratei dobanzii cheie de politica monetara la 5,25% pe an, precum si mentinerea nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Majoritatea analistilor financiar-bancari au anticipat decizia prudenta a Bancii Nationale, de a nu relua procesul de relaxare a politicii monetare in principal datorita contextului politic intern, care a

Schimbare de macaz in politica BNR? Cursul valutar sus, dobanzile la lei jos?

20 Iulie 2012 - Schimbare de macaz in politica BNR? Cursul valutar sus, dobanzile la lei jos?

BNR tine dobanzile jos si lasa leul sa se deprecieze constant, asa cum a recomandat recent si FMI.

Joi, 19 iulie: cursul leu/euro sare pe piata valutara interbancara la peste 4,58 lei/euro, dobanda ROBOR pe o zi anuntata dimineata de BNR coboara la 1,58%. Combinatia dintre cresterea continua a cursului si mentinerea dobanzilor pe termen scurt la niveluri scazute se prelungeste de mai multe zile, ridicand semne de intrebare privind o eventuala schimbare de politica din partea BNR si

BNR a imprumutat 13 banci cu 2,68 miliarde de euro

19 Iunie 2012 - BNR a imprumutat 13 banci cu 2,68 miliarde de euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat ieri 13 banci comerciale, printr-o licitatie repo, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro), pentru sapte zile.

Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
In licitatia de saptamana trecuta, 12 banci au imprumutat 11,51 miliarde lei (2,58 miliarde euro),tot printr-o operatiune repo.

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci

ING pune lupa pe bancile grecesti: BNR are instrumente sa opreasca o eventuala fuga necontrolata a depozitelor

31 Mai 2012 - ING pune lupa pe bancile grecesti: BNR are instrumente sa opreasca o eventuala fuga necontrolata a depozitelor

Romania este expusa riscului de contagiune cu piata bancara din Grecia, inclusiv din cauza liniilor de finantare de peste 4 mld. euro de la bancile grecesti care pot deveni incerte, insa BNR are instrumente puternice si poate interveni rapid cu injectii de lichiditate sau chiar prin infiintarea unei banci-punte pentru a opri o eventuala fuga a depozitelor, arata o analiza a grupului olandez ING.

"Noile puteri ale BNR de a decide infiintarea unei banci-punte ar trebui sa permita o reactie mai

Un nou imprumut maxim acordat bancilor de BNR

29 Mai 2012 - Un nou imprumut maxim acordat bancilor de BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat, ieri, opt banci cu 8,077 miliarde lei (circa 1,8 miliarde euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, aceasta reprezentand cea mai mare suma din februarie 2010. La acea data Banca Centrala a imprumutat 16 banci cu 9,24 miliarde lei, prin repo.

La operatiunea precedenta, de saptamana trecuta, BNR a oferit 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro) catre noua banci.

Analistul economic Dragos Cabat ne-a declarat ca sumele in crestere pe care

Analistii: Statul se va imprumuta mai ieftin

30 Martie 2012 - Analistii: Statul se va imprumuta mai ieftin

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, sa reduca rata dobanzii de politica monetara la 5,25%/an, de la 5,5%/an, se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale.

Nivelul reprezinta un nou minim istoric. Rezervele minime obligatorii la depozitele in lei, precum si la cele in valuta, urmeaza sa fie mentinute la acelasi nivel, se mai mentioneaza in comunicat. De asemenea, BNR urmeaza sa gestioneze atent lichiditatea din sistemul bancar, potrivit

Dobanda de politica monetara, la un nou minim istoric

30 Martie 2012 - Dobanda de politica monetara, la un nou minim istoric

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,5% la 5,25% pe an, la un nou minim istoric, miscare anticipata de altfel de majoritatea analistilor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, dupa taieri de cate 0,25 puncte si in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie. Dobanda cheie este acum la minimul istoric

BNR a obtinut anul trecut un profit de 300 mil. lei, de aproape cinci ori mai mic decat in 2010

30 Martie 2012 - BNR a obtinut anul trecut un profit de 300 mil. lei, de aproape cinci ori mai mic decat in 2010

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit brut de 301,4 mil. lei, (70 mil. euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decat rezultatul raportat pentru 2010.

Banca centrala a virat la bugetul de stat suma de 241,1 mil. lei (56 mil. euro), reprezentand, potrivit legii, 80% din castig, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 60,3 mil. lei (circa 14 mil. euro), potrivit datelor obtinute de MEDIAFAX.

Suma ramasa va putea fi distribuita

Ce sa faca Romania cu bancile grecesti !?

31 Octombrie 2011 - Ce sa faca Romania cu bancile grecesti !?

Banca Nationala se pegateste pentru situatia in care va fi nevoita sa preia in administrare banci locale, ca urmare a turbulentelor financiare.

Potrivit unor informatii publicate de ZF, Fondul de Garantare a depozitelor va putea infiinta o asa-numita "banca-punte", care sa poata prelua activitatea unei banci cu probleme chiar si peste noapte.

Aceasta masura de precautie a devenit urgenta ca urmare a planului de restructurare a datoriei grecesti, in cadrul caruia bancile pierd 50% din

BNR a injectat 2,5 miliarde lei

29 Septembrie 2011 - BNR a injectat 2,5 miliarde lei

O suma de 2,5 miliarde de lei (circa 581 de milioane de euro) a fost injectata, miercuri, in sistemul bancar de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu scadenta la o saptamana, la dobanda de politica monetara, de 6,25% pe an. Injectia de lichiditate s-a realizat printr-o operatiune repo.
In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.
Aceasta operatiune vine la aproape doua saptamani dupa ce Banca Centrala a mai injectat in

BNR a sarit in sprijinul leului pentru a il opri din cadere

22 Septembrie 2011 - BNR a sarit in sprijinul leului pentru a il opri din cadere

BNR a vandut, astazi, prin intermediul a doua banci comerciale, circa 20 de milioane de euro pentru a opri leul din scadere, a declarat pentru Capital un dealer din piata.

Volumul total al tranzactiilor derulate astazi pe piata monetara este de circa 50 de milioane de euro, a mentionat dealerul.

Leul se tranzactioneaza in prezent la un nivel usor peste 4,3 lei/euro, dupa ce, la deschiderea sedintei, depasise 4,31 lei/euro.

"Cred ca nivelul oficial pe care il va indica astazi banca

S&P: Am subevaluat ratingul BNR timp de un an. A fost o eroare!

21 Mai 2011 - S&P: Am subevaluat ratingul BNR timp de un an. A fost o eroare!

Agentia de rating Standard&Poor's a anuntat ca a subevaluat ratingul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) timp de mai bine de un an, din cauza unei erori. Astfel, perspectiva BNR a fost calificata drept negativa in loc de stabila. Eroarea a aparut in momentul in care compania a crescut ratingul

Rezervele BNR au scazut in aprilie cu 700 mil. euro

03 Mai 2011 - Rezervele BNR au scazut in aprilie cu 700 mil. euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in aprilie cu 694 milioane euro, la 32,07 miliarde euro, in contextul unor iesiri de 1,45 miliarde euro, dintre care 1,3 miliarde euro determinate de scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale bancilor.

Consiliul de Administratie al BNR a decis la sfarsitul lunii martie sa reduca ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%,

Banca Nationala aproba marti raportul trimestrial asupra inflatiei. Ce va face cu dobanda-cheie?

03 Mai 2011 - Banca Nationala aproba marti raportul trimestrial asupra inflatiei. Ce va face cu dobanda-cheie?

Consiliul de administratie al BNR urmeaza sa aprobe marti raportul trimestrial asupra inflatiei, care va include cel mai probabil o prognoza majorata pentru inflatia din acest an, in timp ce dobanda-cheie si nivelul rezervelor minime ale bancilor raman la fel, dupa cum anticipeaza analistii.

Daca revizuirea in crestere a prognozei de inflatie pentru finele acestui an este sigura, pentru noul nivel exista doar indiciul ca nu va depasi 5%, potrivit declaratiilor de la jumatatea lunii aprilie

Autostrada Cernavoda-Medgidia va costa pana la 170 milioane euro

21 Aprilie 2011 - Autostrada Cernavoda-Medgidia va costa pana la 170 milioane euro

Finalizarea tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia va costa intre 500 si 700 milioane lei, fara TVA (120-170 milioane euro), potrivit anuntului de intentie lansat de CNADNR pentru o noua licitatie, dupa ce a reziliat contractul acordat constructorului francez Colas.

Contractul, cu o valabiliate de un an, vizeaza proiectarea si constructia a aproape 20 de kilometri de autostrada, la care se adauga doi ani de garantie a lucrarii. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare

Rezervele BNR au crescut in martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde euro

02 Aprilie 2011 - Rezervele BNR au crescut in martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro, anunta banca centrala.

Cresterea s-a datorat unor intrari de 1,7 miliarde de euro - din care 1,2 miliarde de euro reprezinta virarea transei a patra de la Comisia Europeana -, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

De

BNR si FMI cer statului sa nu impoziteze castigurile bancilor din trecerea la IFRS

28 Februarie 2011 - BNR si FMI cer statului sa nu impoziteze castigurile bancilor din trecerea la IFRS

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International (FMI) au convenit ca statul sa nu impoziteze castigurile bancilor din eliberarea de provizioane odata cu trecerea de la standardele romanesti de contabilitate la IFRS, la inceputul anului 2012.

"BNR va pregati si publica pana la finele lunii iunie un draft de reglementare privind filtre prudentiale menite sa conserve o atitudine prudenta privind solvabilitatea bancilor, provizioanele si rezervele si sa permita totodata

Profitul BNR a scazut de trei ori, la 330 mil. euro

11 Februarie 2011 - Profitul BNR a scazut de trei ori, la 330 mil. euro

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit de 330 de milioane de euro, de trei ori mai putin decat castigul realizat in 2009.

"Daca sunt excluse pierderile acoperite in 2009 pentru anii precedenti, atunci profitul este comparabil cu cel de anul trecut. Altfel spus, impozitele platite la bugetul de stat au fost in linii generale cam aceleasi", au declarat surse din banca centrala. Potrivit legii, BNR vireaza la bugetul de stat 80% din castigul brut rezultat dupa

Seminar la BNR: Cum sa obtina IMM-urile finantari avantajoase de la banci

09 Februarie 2011 - Seminar la BNR: Cum sa obtina IMM-urile finantari avantajoase de la banci

Mai multe subiecte legate de situatia dificila prin care trec IMM-urile in aceasta perioada de criza vor fi dezbatute astazi, la un seminar la care participa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si care va fi moderat de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Printre temele anuntate ale seminarului se numara raporturile firmelor mici cu Uniunea Europeana, relatiile acestora cu bancile, precum si efectele politicilor guvernamentale asupra IMM-urilor.

Alaturi de vorbitorii mentionati,

Popa, BNR: Liberalizarea preturilor la energie si gaze nu afecteaza inflatia pe 2011 si 2012

09 Februarie 2011 - Popa, BNR: Liberalizarea preturilor la energie si gaze nu afecteaza inflatia pe 2011 si 2012

Programul Guvernului de majorare a preturilor la energie electrice si gaze solicitat de fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) nu pot majora rata inflatiei in 2011 si 2012, intrucat programul de liberalizare incepe cu consumatorii noncasnici, a declarat, la The Money Channel, Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

"Preturile administrate au o dinamica proprie. Se analizeaza o liberalizare pentru consumatorii noncasnici si aceasta va fi aplicata

Salariile mici, o bila alba pentru dezinflatie

08 Februarie 2011 - Salariile mici, o bila alba pentru dezinflatie

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%, in timp ce tinta de inflatie pentru 2011 a ramas de 3% plus/minus un punct procentual.

Presiunile inflationiste venite din zona pietelor de marfuri vor fi temperate doar de mentinerea la niveluri scazute ale costurilor muncii, in conditiile in care BNR apreciaza ca exista riscurile aparitiei unor noi socuri din partea preturilor

BNR va da drumul banilor ieftini

08 Februarie 2011 - BNR va da drumul banilor ieftini

Romania nu mai are nevoie de banii de la FMI, desi statul roman este intr-o mare criza financiara. De ce? Pentru ca banii de la FMI se duc obligatoriu la banca centrala, care are, deja, un mare exces de bani.

Rezerva tarii tinuta la banca centrala a ajuns la 32,68 miliarde de euro, cu circa 8 miliarde de euro mai mult decat in octombrie 2008, data la care criza s-a manifestat deschis in Romania.

In schimb, Ministerul Finantelor se confrunta cu o mare criza financiara si are nevoie, din

BNR a mentinut dobanda-cheie. In Ungaria si Polonia a fost majorata recent

05 Februarie 2011 - BNR a mentinut dobanda-cheie. In Ungaria si Polonia a fost majorata recent

Analistii considera ca o eventuala modificare va avea loc dupa negocierea noului acord cu FMI

Dobanda-cheie a Bancii Nationale ramane in continuare la nivelul minim istoric de 6,25%, dupa decizia adoptata ieri in sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. Totodata, ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta raman neschimbate, la 15%, si, respectiv, 25%, conducerea bancii centrale reiterand ca BNR urmareste gestionarea adecvata a

BNR a luat de la banci doar 500 mil. lei

14 Decembrie 2010 - BNR a luat de la banci doar 500 mil. lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a organizat ieri o licitatie de tip depo, prin intermediul careia a sterilizat 500 milioane de lei din piata interbancara, pentru o saptamana, desi bancile erau dispuse sa depoziteze 6,04 miliarde de lei la banca centrala, la o dobanda de 6,25%, egala cu rata dobanzii de politica monetara.
La operatiune au participat 24 de banci, iar depozitele atrase de banca centrala au scadenta la 20 decembrie. Suma atrasa reprezinta 8,27% din totalul aplicatiilor, iar

Vasilescu: "Romania n-a iesit din nicio recesiune"

26 Noiembrie 2010 - Vasilescu: "Romania n-a iesit din nicio recesiune"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca previziunea de scadere economica de 2% in Romania, in 2010, este una una realista. Prognoza oficiala a Guvernului prevede o scadere economica de 1,9%, la finele acestui an.

"Romania n-a iesit din nicio recesiune, daca e sa privim datele pe primele trei trimestre, la calcule verticale. In privinta calculelor pe orizontala, estimarea ca Romania va incheia anul in recesiune cu o

Referinta BNR a crescut la 4,2974 lei/euro

15 Noiembrie 2010 - Referinta BNR a crescut la 4,2974 lei/euro

Moneda nationala s-a depreciat usor in prima parte a sesiunii de luni, dar cotatiile au inregistrat oscilatii reduse aproape de 4,3 lei/euro, astfel ca BNR a calculat un curs de referinta de 4,2974 lei/euro, cu 0,91 bani mai mare fata de cel de vineri.

Banca centrala a afisat la sfarsitul saptamanii trecute un curs de 4,2883 lei/euro. O paritate mai ridicata decat cea de luni a fost inregistrata acum trei saptamani, la 22 octombrie, cand euro a fost cotat la 4,3083 lei.
Pentru moneda

Deputatii: rata se plateste la cursul BNR

14 Octombrie 2010 - Deputatii: rata se plateste la cursul BNR

Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a decis sa anuleze amendamentele aduse la Ordonanta 50 de catre colegii de la Comisia pentru privatizare si sa vina cu modificari noi. Actul legislativ a capatat astfel o forma care avantajeaza mai mult clientii chiar si in comparatie cu textul initial. Principalul amendament prevede ca bancile sa incaseze ratele la creditele in valuta la cursul stabilit de Banca Nationala, cu mult mai scazut decat cursul propriu al bancii.

Printre

Criza economica, vazuta de specialistii BNR

13 Octombrie 2010 - Criza economica, vazuta de specialistii BNR

Ieri, la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a fost prezent economistul Nicolae Danila, unul din cei noua membri ai Consiliului de Administratie al bancii centrale a Romaniei (BNR). Invitatul universitatii a sustinut conferinta intitulata "Rolul sistemului bancar din Romania in reluarea cresterii economice". Din partea BNR a mai fost prezent Mircea Muresan - consilier Directia Comunicare, iar din partea gazdelor rectorul Moise Achim, prorectorul Nicolae Todea, membri ai Facultatii de

Vrem sau nu EURO in 2015?

24 Septembrie 2010 - Vrem sau nu EURO in 2015?

In contrast cu apelul presedintelui Basescu la "realism" BNR sugereaza ca cel mai important este sa ne asumam o tinta, fie ca vom reusi sau nu sa o indeplinim.

Convergenta catre euro poate reprezenta o sansa pentru reformarea economiei si societatii romanesti tinand loc de program de guvernare. In acest context, data de la care romanii vor putea plati cu moneda europeana trece pe planul doi ca importanta, sugereaza oficiali ai BNR. "Este foarte posibil sa nu putem intra in mecanismul ratelor

Croitoru, BNR: Cresterea economica nu se va produce, 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal

23 Septembrie 2010 - Croitoru, BNR: Cresterea economica nu se va produce, 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal

Romania nu va atinge tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru ca nu se va indeplini estimarea de crestere economica, si este posibil ca si in 2010 sa existe o deraiere, a declarat joi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, in primul rand ca va fi o evolutie ciclica. Nu cred ca PIB-ul va fi foarte mult modificat nominal fata de anul acesta. Ascesiunea catre 4,4%

Cinteza (BNR): Sistemul bancar romanesc va incheia anul pe pierdere

14 Septembrie 2010 - Cinteza (BNR): Sistemul bancar romanesc va incheia anul pe pierdere

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a spus, intr-un interviu acordat revistei Money Express, ca sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere, in conditiile cresterii restantelor si aplicarii OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Va fi un an de pierdere(...)Restantele sunt pe un trend de crestere si acum a mai venit si beleaua asta (OUG 50, n.r.), a afirmat Cinteza. Mai mult, acesta este de parere ca "ce e mai rau abia urmeaza

Leul incepe saptamana cu o apreciere

13 Septembrie 2010 - Leul incepe saptamana cu o apreciere

Moneda nationala s-a apreciat in aceasta dimineata, pe piata interbancara.

Primele cotatii s-au plasat la 4,26 lei/euro, fata de 4,2730 - 4,2750 lei/euro, cotatii consemnate la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri. Ulterior leul s-a apreciat la 4,2565 - 4,2585 lei/euro, pe fondul aprecierii valutelor din regiune.

In jurul orei 11:30, leul era cotat la 4,2596 - 4,2643 lei/euro, iar

Referinta BNR a scazut cu 0,5 bani,la 4,2821 lei/euro

09 Septembrie 2010 - Referinta BNR a scazut cu 0,5 bani,la 4,2821 lei/euro

Cotatiile din piata valutara interbancara au oscilat nesemnificativ, aproape de 4,28 lei/euro, in prima parte a zilei, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs oficial de 4,2821 lei/euro, cu 0,51 bani mai mic decat cel de miercuri, de 4,2872 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrala a publicat o rata de referinta de 3,3684 lei/dolar, cu 1,07 bani sub cel de miercuri, de 3,3791 lei/dolar.
Leul a avut o usoara tendinta de apreciere la deschiderea

De unde cumperi valuta ca sa iti platesti ratele?

23 August 2010 - De unde cumperi valuta ca sa iti platesti ratele?

Evolutia cursului de schimb ii tine pe multi romani cu sufletul la gura daca vor mai avea sau nu bani pentru a-si achita ratele la credite.

Vineri, moneda nationala s-a depreciat in raport cu principalele valute. BNR a stabilit un curs de 4,2304 lei/euro, in crestere fata de referinta afisata ieri, de 4,2283 lei/euro. Leul a pierdut teren si in raport cu dolarul si francul elvetian. Astfel, leul s-a depreciat de la 3,2974 lei/dolar, la 3,3228 lei/dolar. Fata de francul elvetian, cursul BNR a

Trei vesti proaste de la BNR: se scumpesc creditele in euro, preturi mai mari cu 4,2%, bugetarii nu pot conta pe majorarile lui Boc

06 August 2010 - Trei vesti proaste de la BNR: se scumpesc creditele in euro, preturi mai mari cu 4,2%, bugetarii nu pot conta pe majorarile lui Boc

Guvernul ar trebui sa aiba rezultate clare in domeniul restructurarii bugetare si apoi sa vorbeasca despre majorari de salarii in 2011. Avertismentul apartine guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care este de parere ca anunturile privind cresterea, anul viitor, a salariilor din sectorul bugetar sunt premature. "Cu cat ajustarea din punct de vedere al numarului de bugetari va fi mai severa, cu atat campul de actiune va fi mai mare. Mai intai trebuie sa se faca lucrurile si apoi discutam", a spus

BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%

06 August 2010 - BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA, potrivit Mediafax.

"Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior. Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, deci dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va

BNR a mentinut dobanda la 6,25% si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta

04 August 2010 - BNR a mentinut dobanda la 6,25% si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%, potrivit Mediafax.

Totodata, banca centrala a revenit la exprimarea potrivit careia gestioneaza "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar. In sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul Guvernului privind cresterea TVA de la

Va umbla BNR la rezervele in valuta?

03 August 2010 - Va umbla BNR la rezervele in valuta?

Majoritatea economistilor ia in calcul o reducere a rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5%. Mutarea s-ar traduce printr-o impulsionare a creditarii in alte monede decat leul. Analistii cred ca Banca Nationala va mentine maine dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara in cadrul sedintei de maine la nivelul actual de 6,25%, insa am putea asista la o scadere a rezervelor minime obligatorii la

Vasilescu, BNR: Rationalizarea salariilor si pensiilor, "o vorba aruncata pripit pe piata"

27 Iulie 2010 - Vasilescu, BNR: Rationalizarea salariilor si pensiilor, "o vorba aruncata pripit pe piata"

Adrian Vasilescu considera ca ideea rationalizarii pensiilor si a salariilor, ca solutie la lipsa de fonduri a statului, este o "o vorba aruncata pripit pe piata", in conditiile in care Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata.

Surse citate de presa centrala au declarat ca statul nu va mai avea suficiente fonduri pentru plata pensiilor si a salariilor, in contextul in care economia va continua sa scada usor anul acesta. Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks,

Cum e sa cari lingouri de aur de 11 kilograme. Un reportaj din cel mai bine pazit seif al Romaniei

25 Iulie 2010 - Cum e sa cari lingouri de aur de 11 kilograme. Un reportaj din cel mai bine pazit seif al Romaniei

Comoara Rezerva de aur a tarii Gandul va prezinta in detaliu locul in care se tine comoara Romaniei, o parte din rezerva de peste 100 de tone de aur a statului roman pazita cu strasnicie de catre BNR

Stiti cum zicem noi cand ne mai aduc aur? *Au venit cartofii*". Langa usa larg deschisa sta o doamna intre doua varste, o doamna de care te poti lovi in metrou, de care poti sa dai la coada la supermarket. Nu are nimic care sa-ti atraga atentia in mod special. Aproape nimic. Ea este una dintre

Leul s-a apreciat in deschiderea sedintei interbancare. Cursul a coborat sub 4,26 lei/euro

20 Iulie 2010 - Leul s-a apreciat in deschiderea sedintei interbancare. Cursul a coborat sub 4,26 lei/euro

Moneda nationala s-a apreciat la deschiderea sedintei interbancare de marti, iar cursul de schimb a coborat pana la 4,2560 - 4,2590 lei/euro.

Primele tranzactii din piata locala au fost realizate la 4,2670 - 4,

Adrian Vasilescu: Transa a cincea de la FMI intra maine in contul BNR

06 Iulie 2010 - Adrian Vasilescu: Transa a cincea de la FMI intra maine in contul BNR

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca transa a cincea din imprumutul acordat Romaniei de catre Fondul Monetar International (FMI) va intra maine in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Suma aprobata de Boardul FMI va intra miercuri in contul BNR", a spus astazi consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.

Adrian Vasilescu a apreciat faptul ca o jumatate din ultimele trei transe au ajuns la Trezorerie reprezinta "o exceptie in activitatea de 50 de ani

Guvernatorul BNR: Majorarea TVA va plasa inflatia in decembrie la 8%

06 Iulie 2010 - Guvernatorul BNR: Majorarea TVA va plasa inflatia in decembrie la 8%

Banca centrala are capacitati reduse de a combate primul val al ajustarilor de preturi.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a apreciat ieri ca, potrivit ultimelor evaluari realizate de banca centrala, rata inflatiei se va plasa la sfarsitul anului in jurul valorii de 8%, cifra care va fi inscrisa in acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI. Acesta a precizat ca tinta de inflatie nu a fost modificata, dar nivelul acesteia este inca in calcul, proiectia finala urmand sa fie comunicata la

Popa, BNR: Estimam o crestere a inflatiei cu 3-4% prin majorarea TVA

05 Iulie 2010 - Popa, BNR: Estimam o crestere a inflatiei cu 3-4% prin majorarea TVA

"Avem estimari de crestere a inflatiei in prima runda de trei puncte si ceva pana la patru puncte si ceva. Noutatea buna pe care n-am incorporat-o in scenarii este ca, se pare, mai multi vanzatori cu importanta, ma refer la lanturile de magazine, prefera sa incorporeze cresterea de TVA si sa nu mai transfere costurile cumparatorilor (...) Se pare ca marele element care actioneaza in continuare in sensul dezinflatiei este deficitul de cerere", a spus Popa, citat de Mediafax.

El a aratat ca,

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%

30 Iunie 2010 - BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%, potrivit Mediafax.

Totodata, banca centrala a anuntat ca urmareste gestionarea "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decat cel de la sedinta precedenta, din luna mai, cand CA-ul BNR vorbea despre

Decizia BNR, intre inflatie si dobanzi mai mari la credite

30 Iunie 2010 - Decizia BNR, intre inflatie si dobanzi mai mari la credite

Leul isi va continua deprecierea fata de moneda europeana si ar putea ajunge la 4,4-4,5 lei/euro, insa va reveni la o valoare medie de 4,3 lei, spun analistii chestionati de EVZ.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea hotari, astazi, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 6,25%, considera analistii intervievati de EVZ. Aceasta pare a fi cea mai buna masura in momentul de fata, cred economistii care spun ca banca centrala va astepta sa vada ce se intampla in piata si

Radulescu, BNR: Cursul ar putea ajunge "in balarii" iar statul poate fi pus in in situatiade a nu se mai putea pensiile si salariile la timp

25 Iunie 2010 - Radulescu, BNR: Cursul ar putea ajunge "in balarii" iar statul poate fi pus in in situatiade a nu se mai putea pensiile si salariile la timp

"Vom vedea pe propria piele ca masurile anuntate de Guvern, asa hulite cum au fost, erau cele mai bune", sustine Eugen Radulescu, director BNR
Daca mediul politic intarzie sa aiba o reactie concreta la decizia Curtii Constitutionale, respectiv daca nu prezinta cat mai rapid solutii alternative, si daca acordul cu FMI "ingheata", cursul leu/euro ar putea ajunge "in balarii", dupa cum a declarat pentru Gandul Eugen Radulescu, director BNR.
"Nu stiu unde se poate duce cursul si nici nu vreau sa

Austeritate pana in 2013. Cel putin!

12 Iunie 2010 - Austeritate pana in 2013. Cel putin!

In niciun caz masurile de austeritate asumate de guvern nu vor fi in vigoare doar pana la sfarsitul anului 2010. Autoritatile au ales reducerea puternica a cheltuielilor in dauna unui mix de reducere cheltuieli + cresteri de venituri la buget. Am aici cateva argumente pentru care cred ca nu se va reveni niciodata asupra masurii de taiere a pensiilor si salariilor. Ele vor reveni la nivelul de acum cand economia romaneasca va avea bani. Deci peste cativa ani buni.
Adoptarea euro in calendarul

Mancarea s-a ieftinit in mai

12 Iunie 2010 - Mancarea s-a ieftinit in mai

Rata inflatiei a urcat la 4,42% in luna mai, chiar daca alimentele s-au ieftinit pentru prima data dupa septembrie anul trecut, potrivit INS. Fata de aprilie, preturile de consum au inregistrat in luna mai o crestere lunara usoara, de doar 0,15%. In mai, serviciile s-au scumpit in

Bancile au apelat la BNR pentru credite pe o zi

10 Iunie 2010 - Bancile au apelat la BNR pentru credite pe o zi

Bancile au luat in luna mai credite Lombard de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru prima data in acest an, in suma de 1,86 miliarde lei, si au realizat depozite la banca centrala de numai 1,65 miliarde lei, mult mai mici decat in primele