Adrian Vasilescu: Cresterea TVA ar avea efecte perverse (Video)

Joi, 20 Mai 2010, ora 18:34
2292 citiri
Adrian Vasilescu: Cresterea TVA ar avea efecte perverse (Video)

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustine ca masurile anticriza propuse de Guvern sunt cele mai bune sau singurele posibile in acest moment.

"Suntem in criza si toate cartile lumii spun ca in criza nu umbli la taxe, nu le urci si nu le cobori", a raspuns acesta foarte ferm, la Realitatea Tv.

Isarescu, catre PNL: Un deficit mai mare ne-ar adanci in criza

De asemenea, acesta a explicat ca exista si varianta ca romanii sa fie "pacaliti ca sa nu se prinda", asa cum se explica in cartile de specialitate.

Croitoru: As accepta sa fiu nominalizat premier doar in conditii exceptionale

"Pacaliti-i sa nu se prinda. Faceti inflatie, urcati inflatia in cer si vor pierde de doua ori mai mult, dar nu isi vor da seama decat foarte tarziu", a explicat Adrian Vasilescu o alta optiune in afara reducerii cheltuielor sau cresterii taxelor.

Cresterea TVA ar avea efecte perverse, intreaga populatie ar suferi

Vasilescu a explicat ca guvernul a luat cea mai complicata masura dintre cele posibile iar acum trebuie sa infrunte tot oprobiul public.

Director BNR: Am ajuns cam pe marginea prapastiei

"In primul rand trebuie sa infrunte furia populara, trebuie sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului si trebuie sa se duca la FMI cu dovada ca daca ramane in picioare dupa trecerea prin Parlament masurile nu pot fi atacate ca neconstitutionale", a mai explicat Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat ca pozitia cea mai usor de trecut pentru Executiv ar fi fost cresterea TVA, care ar fi trebuit sa fie de cel putin 5% pentru a avea efect vizibil, aceasta neputand fi atacata ca neconstitutionala.

"Dar dincolo de efectul benefic, pentru ca intr-adevar cresc veniturile la buget, sunt si efecte perverse: o inflatie de 10%, ceea ce ar insemna in primul rand reducerea puternica a puterii de cumparare. Intreaga populatie ar suferi si ar fi atacate si firmele private. Nu am mai avea nicio sansa imediata de iesire din recesiune, iar noi trebuie sa iesim din recesiune cat mai repede", a explicat consilierul guvernatorului precizand inca o data ca "nu ne putem descurca fara aceste masuri".

Intrebat cand estimeaza ca Romania va iesi din recesiune, Vasilescu a refuzat sa comenteze explicand doar ca "nu este vremea prognozelor", pentru ca "economia noastra nu se misca matematic, economia noastra este sinuoasa, cu miscari dezordonate si are o foarte mare componenta emotionala, si in inflatie si in cursul de schimb. Din acest motiv nu ai cum sa faci modele si sa zici 'asta e prognoza'".

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Adrian Vasilescu crestere TVA, #inflatie BNR Adrian Vasilescu, #Romania recesiune Adrian Vasilescu , #stiri BNR