Adrian Vasilescu la TV Ziare.com: Mi-e teama de o replica a crizei

Joi, 20 August 2009, ora 19:00
1998 citiri
Adrian Vasilescu la TV Ziare.com: Mi-e teama de o replica a crizei
Foto: newschannel.ro

Foarte multi analisti si economisti au incercat sa ofere o viziune asupra modului in care se vor prefigura indicatorii economici in urmatoarele doua semestre, insa foarte putini au nimerit-o, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Televiziunea Ziare.com.

Problema este ca piata romaneasca si economia tarii sunt strans legate de modul in care evolueaza situatia in Statele Unite si in Europa de Vest.

"Nu ma aventurez sa va spun cum vor fi urmatoarele doua semestre, insa imi doresc ca vestile bune care vin din Vest sa fie adevarate, ca toamna va fi o toamna buna apoi din zone mai apropiate. Sper ca vestile bune sa ajunga si la noi, pentru ca daca se imbunatateste vremea in SUA si in Vest, se va imbunatati si la noi. Mi-e teama insa de replici, pentru ca de multe ori un cutremur mare este urmat de obicei de replici", a declarat Adrian Vasilescu.

La noi insa, nu sunt sanse sa se produca un colaps al bancilor, cum a fost cel din Statele Unite, iar Fondul Monetar International a subliniat acest lucru, spune Vasilescu. Unul din motive a fost chiar "conservatorismul" Bancii Nationale, care a refuzat sa introduca in sistemul bancar instrumente financiare sofisticate si, intr-un final, toxice.

"Nu sunt sanse (n.r. sa se produca un colaps al bancilor). Colapsul din SUA este legat de factori istorici. De-a lungul anilor, au aparut pe piata instrumente financiare carora li s-a spus sofisticate, apoi toxice. Acum li se spune sintetice. Indiferent cum vor sa le spuna, acestea au dat bancile peste cap. Noi ne-am ferit de astfel de instrumente care au modificat imens banii. Au facut si bine pentru ca au adus mai multi bani, insa au dus si la colaps", spune Vasilescu.

El precizeaza ca in Romania au existat chiar cerinte clare de a introduce derivative. BNR a fost acuzata de conservatorism cand a refuzat sa introduca derivativele, insa, intr-un final decizia de a nu le introduce s-a ovedit ca a fost buna, adauga Vasilescu.

Ce se va intampla dupa criza?

Criza economica, pornita din Statele Unite din pricina consumului excesiv, va determina o regandire a modului in care cheltuim banii, spune Vasilescu. Daca pana acum oamenii au consumat "mai mult decat ii tineau curelele", si in SUA si in Romania, de acum banii vor fi mai scumpi.

"Asta s-a intamplat si in SUA, si la noi: am consumat mai mult decat ne tineau curelele. Acum in SUA a scazut consumul mai mult decat era nevoie. De la consum in exces am trecut la subconsum. Dupa criza, lumea se va schimba, nu ne vom mai intoarce de unde am plecat si vom alege un nou stil de viata si un nou stil de consum", a declarat Vasilescu.

El adauga ca Romania se confrunta de fapt cu doua crize, una economica, importata din SUA, si una a restructurarii.

"Noi am avut bolile noastre interne si incepusem sa ne tratam de ele, cand ne-am trezit cu criza venita din SUA, care a agravat vechile noastre boli. (...) Insa degeaba vom scapa de criza daca nu ne tratam de boala cea mai mare, iar boala noastra se numeste lipsa restructurarilor", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Dupa criza, nu ne vom mai intalni niciodata cu fluxul mare de bani care intra in tara, a mai subliniat Vasilescu: va fi mai multa rationalitate, iar banii vor fi mai putini si mai scumpi.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Adrian Vasilescu criza economica, #sfarsit criza economica Romania, #impact criza Romania , #stiri BNR