Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat, sambata dimineata, ca tara noastra nu va iesi din criza nici in urmatorii doi ani, subliniind ca "nu Romania se afla in criza, ci intreaga lume".
"Ne ghidam dupa logica politica, logica sindicala si logica electorala. Fata in fata cu aceste contradictii, vom iesi greu din impasul in care suntem. Nu Romania este in criza, lumea este in criza si criza asta nu s-a incheiat in Romania. Noi vom mai avea de suportat criza inca doi ani. Ce spune Guvernul ca se va termina la sfarsitul trimestrului este recesiunea, iar asta este o parte a crizei", a declarat Adrian Vasilescu, intr-o interventie la Realitatea Tv.
Consilierul guvernatorului BNR a contrazis declaratiile ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, potrivit carora este posibila o recuperare a taierilor salariale din 2010 in luna decembrie a acestui an. Totodata, Vasilescu a explicat ca BNR va beneficia de banii din acordul cu FMI, nu Guvernul sau Ministerul de Finante.
Bugetarii ar putea recupera taierile salariale in decembrie - Ialomitianu (Video)
"Acordul cu FMI este un acord care vizeaza cu deosebire rezerva valutara a BNR. In cazul in care noi vom fi nevoiti sa luam bani de la FMI din acest acord, acesti bani nu vor veni la domnul Ialomitianu, ci la BNR. Iar vocile sindicale care spun ca BNR va da bani multinationalelor spun niste aberatii", a adaugat Vasilescu.
De asemenea, sustine oficialul BNR, bugetarii nu sunt cei care produc banii in Romania, iar cresterile salariale pot fi posibile doar prin eficientizarea muncii.
"Mai multi bani pot fi in buzunarele romanilor daca muncim mai eficient. Bugetarii nu produc bani in Romania, ei produc ordine, cunostinte, nu bani, si pentru toate astea ei sunt platiti din banii pe care-i produc 3,1 milioane de romani, atat", a adaugat Adrian Vasilescu.
Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR crede ca situatia unor tari din Uniunea Europeana este dramatica si ca vom vedea alte state care vor recurge la masuri de austeritae.
"Sunt situatii dramatice in jurul nostru, s-ar putea sa vedem tari in UE care acum, in 2011, sa ia masurile pe care Romania le-a luat in 2010. Totusi, noi daca am avut un program bun de criza, este programul FMI, noi in tara nu ne putem lauda cu un program care ne-a salvat", a conchis oficialul BNR.