Analisti: Normele BNR pot accentua criza imobiliara

Miercuri, 27 August 2008, ora 23:35
2292 citiri
Analisti: Normele BNR pot accentua criza imobiliara

Problemele existente pe piata imobiliara din Romania se vor acutiza in urmatoarea perioada, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, considera analistii.

Noua politica a Bancii Nationale va intarzia finalizarea unor proiecte imobiliare importante si va deermina o reduce semnificativa a numarului de tranzactii cu locuintele finalizate.

Chiar daca sunt afectati direct, reprezentantii companiilor imobiliare recunosc necesitatea implementarii noului regulament, dar considera ca acesta se va aplica diferit in cazul ceditelor imobiliare si a celor de consum.

"Ne asteptam ca bancile comerciale sa manifeste o prudenta mai mare in cazul acordarii creditelor de consum decat in cazul creditelor destinate achizitiilor imobiliare. Cu siguranta ca aplicarea normelor BNR va aduce o serie de schimbari si dosarele se vor solutiona cu mai mare greutate, cel putin o perioada de timp si acest lucru se va repercuta intr-o intarziere a finalizarii tranzactiilor" a precizat Simona Negoita, directorul diviziei de Credit Management al companiei imobiliare Regatta, citata de NewsIn.

In acceptiunea acesteia, inasprirea conditiilor de creditare nu va determina o scadere a cererii, ci doar va amana momentul achizitiilor.

La randul lor, analistii Colliers spun ca noua politica a BNR va afecta cu siguranta piata enduser-ilor (clienti finali, n.r.) pe sectorul rezidential, iar numarul tranzactiilor va fi afectat in mod direct de numarul creditelor acordate.

"Noile norme legate de gradul de indatorare si conditii luate in considerare pentru acordarea unui credit ne aduc in situatia de acum trei ani cand doar 30-40% din apartamente erau contractate cu credit bancar, iar restul prin rate platite direct dezvoltatorului. Efectul vizibil pe piata va fi resimtit probabil si printr-o scadere a tranzactiilor in prima faza, dar mai ales prin reintoarcerea clientilor la metodele de plata care presupun un avans platit la semnarea antecontractului ce poate varia intre 20 si 30% din pret, rate pe perioada constructiei intre 30 si 60%, iar restul la livrare", sustine Simina Istrate, Project Manager in cadrul diviziei Rezidential al Colliers.

Masurile BNR vor avea atat consecinte pe termen scurt - unii cumparatori vor intarzia achizitia de imobile, asteptand o ieftinire - dar si pe termen lung, o parte din salariile la negru urmand sa treaca in zona legala la presiunea angajatilor care vor avea nevoie de declaratii fiscale pe anul precedent.

"Pe termen scurt, initiativa va descuraja unii cumparatori, dar nu cred ca numarul acestora este atat de mare incat sa produca efecte majore asupra pietei imobiliare. Majoritatea oamenilor au o anumita constanta sau crestere de 10- 20% a veniturilor de la un an la altul, astfel incat, in general, considerarea venitului pe intreg anul precedent nu va face diferenta de plafon salarial de la un credit pentru o garsoniera la unul pentru un apartament. Bineinteles, lucrurile nu sunt la fel de "line" pentru cei cu venituri "la negru", care treceau in legalitate pentru 3-6 luni - atat cat sa ia un credit - dar cred ca numarul acestora este oricum din ce in ce mai mic", spune Adrian Sischin, directorul regional al companiei imobiliare RE/MAX.

Potrivit acestuia, intr-o prima perioada numarul tranzactiilor va scadea, dar preturile erau oricum prevazute sa isi continue o oarecare scadere pana la sfarsitul anului.

"Persoanele aflate la limita acordarii unor credite imobiliare vor trebui sa mai astepte o perioada, dar pentru apartamentele de 2-3 camere - care constituie majoritatea tranzactiilor- oricum familiile trebuiau sa aiba venituri destul de mari. Aici nu cred ca vor fi schimbari semnificative", a completat analistul.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#imobiliar, #norme BNR, #analisti, #criza imobiliara , #stiri BNR