Aurul, cea mai buna investitie pe timp de criza

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 18:42
6102 citiri
Aurul, cea mai buna investitie pe timp de criza
Foto: Daylife

Dolarul, aurul si petrolul. Seamana cu titlul unui cunoscut film romanesc, insa, de aceasta data, este realitate. Pe masura ce valoarea monedei americane scade, pretul celorlalte doua produse creste, aurul ajungand la un maxim istoric, pe pietele internationale, de peste 1.000 de dolari/uncie.

In Romania, pretul gramului de aur a crescut pana la 98,1680 de lei, cel mai inalt nivel din luna martie, insa se mentine, totusi, la un nivel decent, comparativ cu luna februarie, cand pretul de referinta pentru un gram de aur sarise de 107 lei.

Pe pietele internationale, aurul s-a tranzactionat, joi, la pretul de 1.057 de dolari pe uncie, dupa ce, in timpul zilei, ajunsese chiar la 1.059 de dolari pe uncie.

"In conditiile economice actuale, de criza, pretul aurului a trecut de 1.000 de dolari pe uncie si cred ca se va mentine la acest nivel pentru ceva vreme", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

In Romania, insa, nu exista o piata a aurului, pretul fiind mult influentat de tranzactiile de pe piata internationala, fapt ce a determinat unii analisti sa estimeze ca gramul de aur va trece, din nou, de 100 de lei, in perioada urmatoare.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care aurul este considerat o investitie foarte buna. "In perioade de criza sau razboi, oamenii cauta un refugiu, pentru a-si proteja averile. Aurul este acest refugiu, impreuna cu alte metale pretioase", ne-a explicat Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. "Acesta este rolul lui milenar, de a fi o investitie", a intarit ideea Vasilescu.

Piata locala nu are multe oferte

Cu toate acestea, in Romania, exista o singura institutie bancara care ofera clientilor, spre cumparare, lingouri de aur, anume Piraeus Bank.

"Aurul este pus la dispozitia clientilor sub forma de monede, cu o puritate de 916 la mie - 22 karate, lingouri cu o puritate de 999,9 la mie - 24 karate, sau sub forma de aur de cont, care nu presupune livrare fizica", ne-a declarat Madalina Nistor, director de comunicare la Piraeus Bank.

Potrivit spuselor sale, cantitatea minima de tranzactionare este de o moneda sau cinci grame, in cazul lingourilor, sau 100.000 de euro, pentru aurul de cont. Aurul oferit clientilor provine de la institutii bancare elvetiene cu traditie in acest domeniu, care ofera si certificate de garantie ale lingourilor vandute.

"Contextul economic dificil pe care il traverseaza Romania in ultimul an a generat un interes sporit fata de achizitiile de aur, care este apreciat de potentialii cumparatori ca fiind o achizitie stabila si profitabila pe termen lung", ne-a spus Nistor.

"Nu in ultimul rand, experienta Piraeus Bank Grecia, pentru care acest produs este deja unul traditional cu mare succes in piata de retail, ne-a convins sa oferim pentru prima data in Romania aur, ca produs de retail", a adaugat ea.

Cealalta modalitate pentru romani de a achizitiona aur este de la Banca Nationala a Romaniei, sub forma de monede.

Pretul aurului va continua sa creasca

Potrivit analistilor internationali, pretului aurului va continua sa se majoreze in urmatoarea saptamana. In acest an, valoarea sa a urcat cu 20 de procente, pe piata londoneza, aceasta fiind cea mai importanta crestere din 1948.

Majorarea pretului aurului este strans legata de problemele avute de dolar, fapt care a condus si la majorarea pretului barilului de petrol la peste 70 de dolari.

"Sunt trei produse in stransa legatura, pe piata internationala: dolarul, aurul si petrolul. Cand dolarul e jos, aurul si petrolul se duc in sus", ne-a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Totusi, el a adaugat ca informatiile potrivit carora dolarul ar putea fi inlocuit in tranzactiile petroliere de pe unele piete sunt doar "glume, speculatii si jocuri de piata".

Potrivit investitorului Jim Rogers, citat de Bloomberg, pretul aurului ar putea trece de valoarea de 2.000 de dolari pe uncie, in urmatorul deceniu, ceea ce l-ar transforma intr-o investitie nu doar sigura, ci si extrem de profitabila.

"Pe masura ce tiparim bani, pretul aurul creste. Sunt o multime de motive pentru care este bine sa cumperi aur, cand momentul este potrivit", a spus Rogers.

"Abundenta de dolari americani i-a determinat pe oamenii destepti sa se indrepte spre metalele pretioase", a spus si Philip Gotthelf, presedinte al firmei de brokeraj Equidex Brokerage Group, referitor la avantajele investitiilor in aur.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#crestere pret aur, #investitii aur, #Adrian Vasilescu BNR, #pret referinta aur, #Piraeus Bank aur , #stiri BNR
Comentarii
Poza Nedumeritu
Nedumeritu
rank 5
Pai, daca lucrurile stau chiar asa, dece , Dumnezeu, s-a renuntat la garantarea dolarului cu o anume cantitate de aur?