Avertisment de la BNR: Majorarea salariilor medicilor si profesorilor risca sa intoarca Romania in 2008

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 13:44
15275 citiri
Avertisment de la BNR: Majorarea salariilor medicilor si profesorilor risca sa intoarca Romania in 2008
Foto: Facebook/Adrian Vasilescu

Majorarea salariilor medicilor si profesorilor, decisa deocamdata de comisiile parlamentare, risca sa intoarca Romania in anul 2008, cand Parlamentul a dat "cu o mana", pentru ca apoi sa li se ia oamenilor "cu doua maini", a declarat miercuri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Vasilescu s-a intrebat, intr-o interventie la RFI, de unde se vor lua bani pentru majorarile salariale.

"Din dilema asta cum putem iesi? Parlamentul sustine ca trebuie sa mareasca salariile medicilor si profesorilor si adevarul este ca trebuie sa fie marite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani si asta este o intrebare.

Concluzia noastra este urmatoarea: poate ca macar din aceasta tevatura o sa invatam ceva, ca un Parlament vine pentru patru ani in Casa Poporului si trebuie sa-si faca programul pentru patru ani de la inceput si sa lupte, sa lupte, sa lupte, pentru ca acest program sa raspunda nu numai vointei politice, sa raspunda si legilor economice, pentru ca altfel ajungi sa faci ca in 2008, sa dea Parlamentul cu o mana si sa li se ia pe urma oamenilor cu doua maini", a comentat oficialul BNR.

El a criticat discursurile din Parlament care nu au legatura cu realitatile economice: "Problema este urmatoarea: de unde luam banii (...). Si Guvernul a vorbit despre asta, la deficit bugetar si la pericolul de a intra in deficit excesiv si sa fim amendati de UE.

Chestiunea este ca atunci cand vorbim despre deficit - si eu am auzit discursuri in Parlament in aceste zile, care nu au nici o legatura cu legitatile economice - s-au spus lucruri care ne-au demonstrat ca nu sunt intelese legitatile economice si nu sunt intelese realitatile".

Oficialul BNR a avertizat ca, "daca deficitul creste prea mult, tara nu se mai poate imprumuta sau, daca se poate imprumuta, o face foarte costisitor, cu dobanzi foarte mari, pentru ca nimeni nu mai are incredere intr-o tara care si-a depasit plafonul de deficit".

"Guvernul are optiunea echilibrului, pentru ca daca bugetul este cat este si niste cheltuieli cresc, atunci trebuie sa taie de la investitii. S-ar putea intampla asta, daca vor respecta aceasta decizie a Parlamentului", crede consilierul lui Mugur Isarescu.

Citeste si cum s-a ajuns la majorarile salariale de 15% pentru Sanatate si Educatie. Care e relatia intre PSD si Sanitas, dar si cat anunta Ciolos ca ne costa pomenile electorale date de Parlament.

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a avertizat, marti, ca masurile adoptate de Parlament in ultimele zile, printre care si cresterile de salarii in Educatie si Sanatate, vor duce la depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB anul viitor, ceea ce face ca Romania sa riste sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Si ministrul Muncii a avertizat, marti, ca provocarea Romaniei, in prezent, e de a face ca economia sa devina un Duster de calitate. Abia apoi putem visa sa o transformam in Mercedes sau Porshe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Adrian Vasilescu marire salarii profesori sanatate, #BNR bani marire salarii profesori asistente, #fonduri marire salarii profesori sanatate , #stiri BNR