Bataie pe locurile din Consiliul de Administratie al BNR

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 16:30
1608 citiri
Bataie pe locurile din Consiliul de Administratie al BNR

Liderii grupurilor parlamentare, reuniti miercuri pentru a stabili functiile membrilor Consiliului de Administratie BNR, si-au suspendat negocierile pana joi deoarece PNL si PD-L nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste functiile de viceguvernatori.

Neintelegerea a plecat de la faptul ca democrat-liberalii doresc ambele functii de viceguvernator, iar liberalii ar fi solicitat o functie din cele doua de viceguvernator pentru singurul lor reprezentant in CA.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat ca partidul sau ii sustine pentru Consiliul de Administratie al BNR pe Cristian Popa, actualul viceguvernator, Virgiliu Stoenescu si Ene Dinga, fostul ministru al integrarii europene in guvernul Tariceanu.

PD-L vizeaza cele doua pozitii de viceguvernator, pentru care ii propune pe Cristian Popa si Virgiliu Stoenescu, ultimul fiind in prezent membru fara pozitie executiva in Consiliul de Administratie al BNR. Ene Dinga ar urma sa fie doar membru simplu in CA.

"Ne-am inteles cu PSD si ii vom sustine pe cei trei", a afirmat Blaga.

PNL pretinde functia pentru Napoleon Pop

Pentru una din cele doua functii de viceguvernator, PD-L se bate, insa, cu PNL, care pretinde si el aceasta pozitie pentru Napoleon Pop, actual membru in CA, in conditiile in care, conform algoritmului, ar avea dreptul la mai mult de un loc in Consiliul de Administratie si vrea un membru cu functie executiva, potrivit vicepresedintelui PNL, Varujan Vosganian.

Liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a afirmat joi ca PNL nu poate primi un post de viceguvernator sau de vicepresedinte al BNR, aceasta solicitare, spune el, fiind de competenta Consiliului de Administratie.

"Conform ponderii, noi avem trei reprezentanti, PSD trei reprezentanti, UDMR si minoritatile au impreuna un reprezentant si PNL unul. Singura problema este ca la PNL depasea cifra de unu (ponderea -n.r.), dar nu putea sa aiba doua mandate. Au inteles treaba asta, dupa care au spus << pentru treaba asta ne dati un post de viceguvernator sau vicepresedinte >>. Asa ceva nu se poate, in primul rand pentru ca nu este in competenta noastra, ci a Consiliului de Administratie si in al doilea rand nu batem in cuie asa ceva", a aratat Mircea Toader.

Grupul parlamentar al PNL acuza, prin intermediul unui comunicat de presa, blocarea negocierilor pentru noul CA al BNR, din cauza atitudinii PD-L, care are un mandat imperativ.

"Nu suntem de acord cu viziunea eminamente politica a PD-L, care doreste un numar de posturi in conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei mai mare decat cel la care ii da dreptul ponderea sa politica parlamentara. Credem ca asupra acestei chestiuni este nevoie de un consens politic, nefiind potrivit ca intreaga conducere executiva a BNR sa fie desemnata de catre PD-L si PSD pe criterii care tin de existenta actualei majoritati parlamentare. Grupul Parlamentar al PNL sustine candidatura domnului Mugur Isarescu pentru un nou mandat de Guvernator al BNR", declara Calin Popescu-Tariceanu, liderul grupului Parlamentar al PNL, citat de comunicat.

"Daca atitudinea PD-L si PSD nu se va schimba, parlamentarii liberali nu vor lua parte la votul cu privire la adoptarea Hotararii de numire a noului Consiliu de Administratie al BNR", se arata in finalul comunicatului.

PNL il va sustine, in continuare, pe Napoleon Pop pentru functia de viceguvernator al BNR, dupa ce, miercuri, liberalii au solicitat o functie executiva pentru singurul lor reprezentant in Consiliul de Administratie, a spus vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian.

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat, la randul sau, ca social-democratii ii sustin pentru cele trei posturi de membri ai Consiliului de Administratie al BNR pe Florin Georgescu, Marin Dinu si Nicolae Danila, fost presedinte al BCR.

Presedinte executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca Uniunea o va sustine in continuare pe Agnes Nagy pentru un nou mandat in Consiliul de Administratie al BNR.

In prezent, membrii CA ai BNR sunt: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Eugen Dijmarescu - viceguvernator, Cristian Popa - viceguvernator, Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani. El ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia BNR. Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.

"Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse avizate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#consiliu administratie BNR, #propuneri Consiliu Administratie BNR, #partide Consiliu Administratie BNR , #stiri BNR