BNR: Accentuarea inflatiei anuale este temporara

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 14:06
1008 citiri
BNR: Accentuarea inflatiei anuale este temporara

Accelerarea inflatiei in octombrie, pana la 7,4%, determinata mai ales de scumpirea serviciilor si a alimentelor, este temporara, urmand ca, datorita efectului de baza favorabil, procesul dezinflationist sa se reia in ultimele doua luni din an, sustin analistii.

Astfel, potrivit economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, inflatia anuntata de Institutul National de Statistica pentru luna octombrie este in conformitate cu asteptarile bancii centrale si nu schimba cu nimic perspectivele pentru politica monetara.

"Cifrele sunt apropiate de estimarile pe care le aveam. In urmatoarele luni vom vedea noi temperari, datorita efectului de baza favorabil, determinat de inflatia mare din ultimele luni ale anului trecut, astfel incat nu schimbam cu nimic prognoza de 6,7% pentru finalul lui 2008", a declarat, Valentin Lazea, citat de NewsIn.

Potrivit analistilor, cresterea preturilor a depasit cel mai puternic asteptarile pe segmentul marfurilor alimentare, pentru care, pe langa scumpirea considerata sezoniera, la legume, au existat si cresteri nejustificate, la carne sau lactate, in special pe fondul asteptarilor inflationiste, determinate de deprecierea leului.

"Cred ca presiunile inflationiste, determinate in special de cresterile salariale si de tensiunile vizand deficitul bugetar, sunt in continuare mai puternice decat ne asteptam", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#BNR, #inflatie, #asteptari , #stiri BNR