Ziare.com

BNR preia de la Posta Romana colectia de timbre a Romaniei

Marti, 19 Iunie 2012, ora 22:37

   

BNR preia de la Posta Romana colectia de timbre a Romaniei
Comisia pentru administratie publica din Senat a adoptat, marti, un raport de admitere la propunerea legislativa care prevede trecerea colectiei de timbre a Romaniei, estimata la 700 milioane de euro, din patrimoniul Companiei Nationale Posta Romana in cel al BNR.

Propunerea legislativa a fost initiata de deputatii Vasile Bleotu (PSD), Calin Ion (PSD), Buican Cristian (PNL), Ciocan Gheorghe (PSD), Covaci Dorel (PSD), Iordache Florin (PSD), Mazilu Constantin (independent), Popeanga Vasile (PSD), Ratoi Neculai (PSD), Stragea Sorin Constantin (PSD), Vladoiu Aurel (PSD).

Proiectul de lege are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Initiatorii proiectului de lege considera ca aceasta colectie nu ar trebui sa fie in patrimoniul Postei Romane, intrucat aceasta este o companie de stat cu caracter comercial.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

"Ca urmare a acestui fapt, administrarea colectiei are de suferit, fiind in mod obiectiv considerata o chestiune secundara si, in consecinta, neglijata. De altfel, dificultatile economice cu care se confrunta compania in prezent afecteaza in mod serios conservarea si dezvoltarea colectiei, iar faptul ca aspectele culturale nu pot fi luate in considerare de managementul institutiei a facut sa nu existe, in mod practic, personal de specialitate pentru conservarea si valorificarea stiintifica a colectiei", sustin deputatii initiatori.

Ei atrag atentia cu privire la "riscul ca, prin privatizarea sau restucturarea Postei Romane, colectia de timbre sa fie instrainata", fapt inacceptabil, actiunea fiind similara cu privatizarea Arhivelor Nationale ale Romaniei.

"Exista indicii care indreptatesc ingrijorarile privind instrainarea colectiei de timbre, cum ar fi faptul ca marcile postale nu sunt inregistrate in conturile bilantiere ale companiei si, mai ales, subevaluarea lor. Fata de o valoare reala estimata la 700 milioane de euro, valoarea contabila la Posta Romana este de aproximativ 1 milion de euro. Posta Romana nu recunoaste ca marcile postale pe care le detine apartin patrimoniului public al statului si considera ca aceastea apartin patrimoniului privat al companiei, fapt ce i-ar permite sa privatizeze colectia de timbre la pachet cu activele institutiei sau sa foloseasca patrimoniul filatelic in diverse operatiuni comerciale (ipoteci, asoieri in participatiune, etc.)", se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii mai precizeaza ca, in 1990, din cele 8.155.719 timbre predate Postei Romane, 3.890.477 apartineau Bancii Nationale.

Posta Romana detine, in prezent, o colectie de peste 15 milioane de marci postale romanesti si straine, precum si alte piese filatelice importante - machete originale, unele executate de artisti cunoscuti, matritele cu care s-au imprimat timbrele romanesti (inclusiv cliseele marcilor Cap de Bour), eseuri, precum si probe de tipar, potrivit expunerii de motive la proiectul de lege.

"Este cea mai mare si cea mai importanta colectie de marci postale romanesti din toate timpurile, depasind cu mult chiar faimoasa colectie a regelui Carol al II-lea, considerata la vremea ei a treia colectie de timbre din lume. Peste 3.000 de piese din colectie sunt unicate. Colectia apartine, fara nici o indoiala, patrimoniului cultural national si poate fi denumita Colectia de timbre a Romaniei", arata initiatorii legii.

In document se mai arata ca, in anul 1967, colectia de timbre a Bancii Nationale a fost transferata Postei Romane, iar in anul 1985, colectia oficiala de timbre a Romaniei a revenit la BNR, unde a stat pana in februarie 1990, cand, in baza unui Decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, a trecut din nou in administrarea Postei Romane.

"Prestigiul de care se bucura Banca Nationala a Romaniei, sub toate aspectele, face sa fie singura institutie potrivita pentru a detine aceste timbre. Marca postala este considerata, alaturi de imn, drapel si moneda, un simbol national", mai sustin initiatorii.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2088 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Barfitorii zic c-ar mai fi r─âmas tot atatea originale de valoare, ca

te doctorate neplagiate...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor