BNR ridica tinta inflatiei la 8,2 la suta - surse

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 16:11
1056 citiri
BNR ridica tinta inflatiei la 8,2 la suta - surse
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 7,8 la suta a 8,2 la suta, potrivit unor surse apropiate negocierilor cu FMI.

"BNR anticipeaza ca va inchide acest an cu o inflatie de 8,2%, scenariu pe care il considera chiar usor optimist daca se vor manifesta anumite riscuri", au spus sursele citate de Mediafax.

In luna septembrie, rata inflatiei a urcat la maximum ultimilor doi ani, de 7,77 la suta, peste estimarea analistilor, de 7,6 la suta.

De altfel, in luna august, BNR facuse o noua ajustare in urcare a ratei inflatiei, de la 3,7 la suta la 7,8 la suta, din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata de la 19 la suta la 24 la suta, incepand din luna iulie.

Marti, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3 la suta pentru 2012, urmand ca, din 2013, sa fixeze o tinta stationara de 2,5 la suta.

Joi, banca centrala va prezenta raportul sau trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit analistilor de la ING, stabilirea acestor tinte "ambitioase" ar sugera faptul ca urmeaza si unele actiuni pe masura, cum ar fi rate de dobanda de politica monetara mai ridicate.

"Insa, in opinia noastra, acestea au fost alese numai pentru a transmite un mesaj pozitiv, iar, in realitate, nu se poate/s-a putut face ceva semnificativ pentru atingerea unor asemenea tinte", spun analistii ING.

"Noile tinte par sub-optimale deoarece atingerea acestora ar necesita o politica monetara foarte restrictiva avand in vedere ca BNR nu are un control ferm asupra inflatiei", au completat acestia.

#rata inflatie BNR, #tinta inflatie BNR, #Banca Nationala Romaniei , #stiri BNR