BNR: Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern

Joi, 12 Februarie 2009, ora 13:37
1180 citiri
BNR: Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern

Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern in a doua jumatate a acestui an, sustine Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Potrivit acestuia, valoarea imprumutului va depinde forte mult de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati.

"In momentul de fata nu avem nevoie urgenta de finantare externa, insa in a doua jumatate a anului s-ar putea sa fie nevoie. Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordodnat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finantare am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale", a declarat Lazea.

Acesta a mentionat ca datoria externa pe termen scurt a Romaniei este de 24 miliarde euro, in mare parte scadenta in a doua jumatate a anului, in timp de datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 49,7 miliarde euro.

Insa economistul-sef al BNR a atras atentia ca, pentru facilitarea obtinerii unui astfel de imprumut, bugetul pe 2009 trebuie sa treaca de parlament in aceeasi forma in care a fost aprobat de guvern, inclusiv in ce priveste politica salariala.

Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana.

"Este si o forma birocratica: discutia initiala cu Comisia Europeana pentru un imprumut si apoi sa vedem ce alte alternative mai sunt", a adaugat Lazea, explicand ca regulamentul Comisiei Europene prevede ca statele membre trebuie sa poarte intai discutii cu Bruxelles-ul.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...