BNR se retrage din comisia care analizeaza problema Tezaurului de la Moscova

Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 14:46
5244 citiri
BNR se retrage din comisia care analizeaza problema Tezaurului de la Moscova
Foto: Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei se retrage din comisia romano-rusa care analizeaza problema Tezaurului tarii noastre de la Moscova, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

"Banca Nationala a prezentat absolut toate documentele si dovezile necesare in analiza situatiei Tezaurului romanesc de la Moscova. S-au cerut in repetate randuri documente, iar BNR le-a tot prezentat, incat nu mai avem ce sa mai prezentam.

Este momentul sa ne retragem, astfel incat analiza respectiva sa intre intr-o noua etapa, vrem sa dam acest semnal ca negocierile trebuie sa intre intr-o noua faza", a declarat oficialul BNR.

Concret, "cel mai probabil, BNR nu va participa la urmatoarea intalnire a comisiei, tocmai pentru a da acest semnal - sa nu se mai tergiverseze lucrurile", a spus Dan Suciu.

El completeaza, astfel, mesajul transmis marti seara de catre Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR si membru al comisiei romano-ruse pentru Tezaur, care a declarat ca BNR ar trebui sa se retraga din aceasta comisie.

Problema Tezaurului, necunoscuta la nivel international: "Lumea nu stie"

"Pentru noi, Banca Nationala, va spun ca e momentul sa ne retragem din comisie. In sensul ca noi am predat comisiei tot ce aveam despre bunurile Bancii Nationale si ca nu avem ce sa mai aratam si sa mai demonstram", a spus Cristian Paunescu, la o conferinta pe tema Tezaurului.

"Comisia a actionat si a facut tot ce a putut la nivelul ei ca sa se continue discutiile. Era mai bine fara comisie? Eu zic ca e mai bine cu comisie. E deja o punte de legatura. Partea rusa, intr-un protocol, spune la un moment dat ca recunoaste ca BNR si-a depus Tezaurul la Moscova si ca ramane ca sarcina a partii ruse sa caute documente care sa ateste acest lucru. Deci, ei, intr-un fel, recunosc protocoalele semnate", a precizat Cristian Paunescu.

El a remarcat ca problema Tezaurului nu este cunoscuta la nivel international, deci nu e apreciata la adevarata dimensiune.

"Eu am discutat cu multi diplomati straini si acestia spuneau ca e prima data cand aud de asa ceva. Nu numai Brejnev sau Gorbaciov se mirau de asa ceva, ci si diplomati straini interesati de Romania nu stiu acest lucru. Lumea nu stie, si e o problema importanta", a tinut sa sublinieze oficialul BNR.

Comisia comuna romano-rusa pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, este formata din istorici, diplomati si reprezentanti ai bancilor centrale din Romania si Federatia Rusa.

Grupul s-a reunit la Sinaia in zilele de 25 si 26 martie 2016, dupa o pauza de 10 ani, dupa care partile au convenit ca urmatoarea sesiune a comisiei sa aiba loc la Moscova, in a doua parte a anului 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#BNR problema Tezaur romanesc, #BNR Tezaurul romanesc Moscova, #problema Tezaur romanesc Moscova , #stiri BNR