BNR si inflatia au revigorat leul in februarie (analiza)

Duminica, 02 Martie 2008, ora 21:24
1148 citiri
BNR si inflatia au revigorat leul in februarie (analiza)

Deprecierea puternica a leului de la inceputul anului a fost stopata in februarie, moneda nationala mentinandu-se in aproape intreaga luna la cotatii cuprinse intre 3,60 si 3,70 lei/euro, pe fondul revenirii interesului investitorilor fata de monedele emergente, arata o sinteza a NewsIn.

Dupa ce incepuse anul cu stangul, depreciindu-se in ianuarie pana la minime ale ultimilor trei ani in fata monedei europene, leul si-a revenit in februarie, luna in care volatilitatea cotatiilor s-a redus semnificativ, cu exceptia ultimei zile de tranzactionare.

Astfel, de la nivelul de 3,7011 lei/euro cu care a incheiat luna ianuarie, leul a castigat aproape 10 bani in doua sedinte de tranzactionare, pana la 3,6095 lei/euro pe 4 februarie, la cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Evolutia a fost stimulata de inasprirea politicii monetare a bancii centrale, care a urcat dobanda cheie cu un punct procentual la sedinta din 4 februarie, pana la 9%.

"Piata anticipa masura luata de BNR in privinta dobanzii de politica monetara, iar miscarea puternica de apreciere a leului s-a produs de dimineata", declara, pe 4 februarie, dealerul Bancii Comerciale Carptica (BCC) Florin Constantinescu.

Dupa sedinta BNR, cotatia leului s-a indepartat de pragul de 3,60 lei/euro, pe fondul unui context international marcat de ingrijorari si de reechilibrari de portofolii de investitii. Totusi, leul s-a mentinut si sub pragul de 3,70 lei/euro, singurul element care a mai tulburat piata fiind speculatiile puternice pe forintul unguresc, care a influentat in sens negativ si cotatia leului.

Cotatia leului s-a stabilizat inainte de 10 februarie intr-un culoar restrans de variatie, de 3,66-3,68 lei/euro, pe care nici factori de influenta precum comentarii pozitive ale BERD privind economia romaneasca sau dobanzile mari din piata monetara nu au reusit sa il scoata.

Ce a influentat pana la urma cursul a fost efectul conjugat al mai multor factori: lichiditatea restransa din piata monetara, supravegheata in mod continuu de banca centrala, inflatia mare, care sporea anticiparile unor noi majorari de dobanzi, si aprecierea altor monede din regiune. Toate acestea au sustinut leul, care s-a apreciat pana la cotatii de 3,62-3,63 lei/euro inainte de mijlocul lunii.

"Se pare ca, pentru moment, cursul a gasit un oarecare echilibru intre 3,6250 si 3,6350 lei/euro. Pe celelalte piete, forintul, zlotul si lira turceasca au inregistrat usoare aprecieri fata de euro", spunea, pe 13 februarie, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Dupa o scurta depreciere pe 14 februarie, ca urmare a publicarii deficitului de cont curent al Romaniei din 2007, care s-a adancit cu 66% pana la un nivel considerat ingrijorator, leul a castigat un nivel de echilibru in jurul cotatiei de 3,64 lei/euro, care a tinut o saptamana, pana pe 20 februarie, cand un nou puseu de nervozitate in randul investitorilor a costat leul doi bani.

"In regiune se poate observa cresterea nervozitatii, pe fondul aversiunii fata de risc a investitorilor straini, care se asteapta la cresterea inflatiei in zona. S-au observat caderi si pe burse, inclusiv in seara trecuta, pe cea americana. Aprecierea dolarului a determinat retragerea capitalurilor speculative de pe pietele emergente", explica, la acea data, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank.

In afara de contextul international sau regional, in piata romaneasca intervin uneori si alti factori cu influenta asupra leului, care vin in contradictie cu teoria economica.

"Cand creste dobanda cheie, leul ar trebui sa se intareasca, dar nu pare sa se intample asa, lumea cumpara valuta. In plus, jucatorii sunt concentrati in aceasta sedinta si pe rezervele minime obligatorii", comenta, Mirela Cadar, senior dealer la Banca Transilvania, pe 22 februarie, cand leul pierduse teren pana la cotatii de peste 3,67 lei/euro.

Cotatia leului s-a stabilizat, totusi, in ultima saptamana a lunii trecute la 3,65-3,66 lei/euro, pana in ultima sedinta de tranzactionare.

Pe 29 februarie, leul a pierdut dimineata 2% intr-o ora pana la cotatii de 3,72 lei/euro, in conditiile in care si alte valute din regiune au inreg istrat pierderi semnificative, intr-un context international marcat de caderea dolarului pana la minime istorice fata de euro - de peste 1,52 dolari/euro - si de scumpirea petrolului la 103 dolari/baril.

"Leul a pierdut teren, dar a fost in ton cu alte monede. Atat forintul, cat si zlotul s-au depreciat puternic in deschiderea sedintei. Putem observa ca investitorii straini isi inchid pozitiile pe pietele emergente, intr-un context de aversiune fata de risc si un indiciu ar fi faptul ca francul elvetian, considerat o moneda de refugiu, se apreciaza", explica seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu.

Astfel, in ultima zi din februarie, cotatia afisata de banca centrala, de 3,7269 lei/euro, marca o depreciere usoara a leului -de 0,7% - fata de ultima zi din ianuarie. Fata de sfarsitul anului trecut, cand BNR anunta o cotatie de 3,6102 lei/euro, leul a pierdut 3,23%.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#leul, #februarie, #creste , #stiri BNR