BNR trece la tinta stationara de inflatie din 2013

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 17:44
1526 citiri
BNR trece la tinta stationara de inflatie din 2013
Foto: Sfin

Banca Nationala a Romaniei a hotarat ca, incepand cu anul 2013, sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5 la suta.

Trecerea la acest tip de tinta de inflatie stationara multianuala implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca, se arata intr-un comunicat al BNR.

Tinta de inflatie stationara are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si marcheaza trecerea la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung, compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de Banca Centrala Europeana, explica specialistii BNR.

De asemenea, BNR a anuntat ca rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,77 la suta in luna septembrie, fata de 7,58 la suta in luna precedenta, fiind tot un efect al majorarii TVA de la 1 iulie, dar si al efectelor asupra preturilor produselor agricole a influentelor adeverse resimtite pe pietele interne si internationale.

Pentru 2012, BNR are o tinta de inflatie de 3 la suta.

"Cu toate acestea, posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare", au spus oficialii BNR.

Astfel, in sedinta de marti, BNR a hotarat si mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25 la suta.

#rata inflatie BNR, #inflatie stationara multianuala, #tinta inflatie BNR , #stiri BNR