Care sunt cei mai rau-platnici romani?

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 12:17
4688 citiri
Care sunt cei mai rau-platnici romani?

Ialomitenii si bistritenii sunt cei mai rau-platici dintre romani, acestia insumand cele mai mari restante in totalul creditelor acordate la nivel judetean de catre institutiile de creditare din Romania, potrivit datelor BNR.

La sfarsitul anului trecut, in Ialomita, ponderea restatelor in totalul creditelor acordate, atat in lei cat si in valuta, era de 8,37%, cu aproape 4,5 puncte procentuale peste media nationala.

Topul este completat de Bistrita Nasaud si Suceava, judete in care ponderea restantelor la credite era la 31 decembrie de 7,5%, respectiv 6,42%.

Ponderi ale restantelor de peste 5% in totalul imprumuturilor acordate s-au mai inregistrat in Arges (6,30%), Arad (5,93%), Calarasi (5,81), Salaj (5,61), Botosani (5,61), Alba (5,39%), Tulcea (5,03%), iar in Hunedoara si Olt ponderea restantelor a atins nivelul de 4,99%.

Restantele din Top 10 judete cu cele mai mari ponderi se ridica la aproximativ 1,48 miliarde lei, echivalentul a 18,88% din totalul restantelor avute de romani la banci la finalul anului trecut.

La polul opus, cele mai mici ponderi ale restantelor se intalnesc in Cluj (2,88%), Constanta (2,83%) si Gorj (2,42%). In cele trei judete valoarea totala sumelor restante era de aproximativ 530 milioane lei, 6,78% din totalul restantelor inregistrate la nivel national.

In Bucuresti, valoarea totala a restantelor la credite se cifreaza la 2,48 miliarde lei, reprezentant 3,36% din totalul creditelor acordate de banci.

Defalcat pe monede, cele mai mari ponderi ale restantelor se intalnesc in Bistrita (9,98%) si Ialomita (6,18%), in cazul creditelor in lei, respectiv in Ialomita (13,38) si Salaj (6,22%) pentru creditele in valuta.

Valoarea totala a restantelor la creditele in moneda nationala se ridica la 4,34 miliarde lei, din care aproximativ un miliard reprezinta restatele bucurestenilor. Cu toate acestea, ponderea restantelor la lei in Bucuresti este doar de 4,58%, de peste doua ori mai mica decat in Bistrita Nasaud si cu aproape un punct procentual sub media nationala (5,44%).

Cele mai mici ponderi ale restantelor la creditele in lei sunt in judetele Giurgiu (3,98%), Vrancea (3,75%) si Gorj (2,84%).

Creditele in valuta totalizeaza restante la nivel national echivalente a 3,47 miliarde lei, din care peste 43% sunt in Capitala. Ponderea restantelor in totalul creditelor in valuta acordate in Bucuresti este de 2,87%, usor peste media nationala de 2,86%.

Cele mai mici ponderi ale restantelor la imprumuturile in valuta se intalnesc in Tulcea (1,05%), Teleorman (1,00%) si Buzau (0,86%).

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#rau platnici, #restante credite lei, #restante credite valuta, #statistici BNR , #stiri BNR