De ce nu se poate atinge Guvernul de rezerva BNR?

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 11:53
4834 citiri
De ce nu se poate atinge Guvernul de rezerva BNR?

Mai multi politicieni, atat din partea puterii, cat mai ales din partea opozitiei, si-au exprimat opinia ca o solutie de iesire din criza este folosirea banilor din rezerva internationala a Romaniei. Lucru practic imposibil, de altfel.

In ultima vreme, politicienii ingramaditi pe micile ecrane s-au napustit pe rezervele internationale ale Romaniei, gestionate de Banca Nationala a Romaniei. Rationamentul lor este simplu: daca reducerea pensiilor cu 15% aduce in acest an la bugetul de stat doar 500 mil.Euro, de ce n-am da iama in rezervele internationale ale BNR pentru finantarea deficitului de stat?

Numai ca acest lucru, dincolo de uzantele internationale, nu ar fi posibil din cauza apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana si a BNR la Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).

Fondul Monetar International a acordat imprumuturi tarilor membre doar in favoarea bancilor centrale ale acestora, pentru mentinerea cursului valutar si a stabilitatii preturilor.

Doar in urma crizei economice pe care o traversam FMI a acceptat sa acorde parti ale transelor acordat prin acorduri stand-by guvernelor, pentru finantarea deficitelor bugetare. Asa a fost si cazul Romaniei. Dintre cele patru transe obtinute pana acum de la FMI in cadrul acordului stand-by in curs, o parte a banilor a mers in administrarea Guvernului Romaniei.

Au existat incercari de ingerinta a statelor la rezerva internationala a bancilor centrale, taxate cu severitate de comunitatea internationala. Dupa cum scriam in articolul Cand sefii de stat isi baga nasul in treaba bancilor centrale, la inceputul acestui an, presedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, ii solicitase guvernatorului bancii centrale sa puna la dispozitia guvernului 6,6 mld.$ pentru plata unor transe din datoria externa a tarii.

Argentina are de platit transe scadente de 13 mld.$ in acest an si o gaura in vistieria tarii apreciata a fi intre 2 si 7 mld.$. Din cauza disputei si a refuzului sau de a onora cererea, guvernatorul bancii centrale, Martin Redrado, si-a inaintat demisia, afirmand: "Mandatul meu la conducerea Bancii Centrale a luat sfarsit si am decis sa parasesc postul, avand sentimentul datoriei implinite".

Lipsa de cultura economica a politicienilor din Romania este ilustrata si de o propunere a unui politician intr-o emisiune TV de vineri. El spunea ca nu stie unde se duc dividendele BNR si a propus impozitarea la sange a institutiei. Noroc ca in aceeasi emisiune se afla si un jurnalist economic, care l-a informat ca profitul bancii centrale este impozitat cu 80%.

De altfel, pentru prima oara in 9 ani, BNR a ramas cu profit in 2008, pentru care a platit in 2009 impozit pe profit, dupa cum scriam in articolul Premiera: BNR a platit impozit catre stat, pentru prima oara in noua ani.

Intrebat despre posibilitatea ca guvernul sa beneficieze de o parte din rezervele internationale ale BNR, consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu a raspuns glumet ca nu se poate asa ceva, intrucat guvernul are nevoie de lei si rezervele valutare ale BNR sunt exclusiv in valuta.

In concluzie, desi in visele lor frumoase, politicienii viseaza sa foloseasca o parte din rezrvele BNR pentru acoperirea incompetentei lor, isi pot lua linistiti adio de la o astfel de idee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#politicieni rezerve BNR, #criza rezerva internationala BNR , #stiri BNR