Cum sa supravietuiesti crizei economice

Sambata, 06 Decembrie 2008, ora 12:40
4976 citiri
Cum sa supravietuiesti crizei economice

Cu siguranta toata lumea a auzit de criza economica ce a rasturnat toate regulile financiare si a invalmasit economiile lumii. Unii spun chiar ca aceasta criza este cea mai mare de la Marea Depresiune.

Daca ai o afacere, oricat de mica ar fi ea, stii de noile norme impuse de BNR si efectele crizei internationale pe plan local.

Mediul curent al afacerilor este inrudit in mare masura cu Darwinismul economic unde supravietuirea are mare legatura cu ajustabilitatea.

In prima faza trebuie sa ai un plan de management asupra banilor.

Suna cam ciudat dar in managementul banilor trebuie sa iei cateva lucruri in considerare. Uita-te atent unde cheltuiesti banii. Este cea mai buna metoda de a stapani proprii tai bani. In a doua faza ai sa poti sa te gandesti foarte bine cum poti sa beneficiezi la maximum de eficienta fondurilor.

Un alt punct important este adaptarea la schimbare. Afacerea ta se adapteaza schimbarii?

Cheia supravietuirii este ajustarea tuturor punctelor de la costurile de productie pana la cheltuielile de marketing. In final, orice ban provenit din profit trebuie pus deoparte intr-un fond "de zile negre". Astfel, atunci cand vor veni vremurile dificile, vei avea bani sa supravietuiesti. Majoritatea organizatiilor si specialistilor recomanda economii de pana la 5% in fiecare luna.

Evaluarea creditorilor si debitorilor

Ca detinator al unei mici afaceri, trebuie sa te gandesti ca banca nu este singura sursa de bani. Creditul nu vine intr-o singura directie. Acesta trebuie inapoiat cu dobanzi nu prea acceptabile. Intr-un fel sau altul, banca o sa vrea sa isi recupereze inapoi banii. Indiferent de tipul crizei financiare si indiferent de cat de tulburi sunt apele economiei.

O buna solutie ar fi sa te asezi la masa discutiilor cu creditorii si sa discuti viitorul afacerii tale. Acestia vor fi dispusi sa vorbeasca cu tine daca esti un client bun platnic.

De asemenea si la debitori trebuie sa te gandesti. Daca acestia nu efectueaza platile la timp, nici tu nu vei plati datoriile la timp.

Ajustarea cheltuielilor din anumite sectoare poate aduce economii solide pe care nici nu stiai ca le detii.

Ia in calcul si alte optiuni

Exista si posibilitatea afacerilor pe alte piete la care probabil nici nu te-ai gandit. Procesul de fabricare poate fi adaptat la pietele exterioare celor pe care iti vinzi produsele?

Clienti se vor gasi. Singura modalitate de a-i cauta sta in propriile forte. O campanie publicitara si o promovare corecta ar putea sa iti aduca mai multi clienti interesati de produsele comercializate. Astfel profitul va creste si implicit si fondul de zile negre.

Una din modalitatile de supravietuire pe care specialistii o recomanda este adaptarea la stilul pietei cat mai rapid, salvarea banilor cheltuiti fara rost si continua cautare a parteneriatelor.

Citește și:
Cele mai bune măsuri ca să înfrunţi o criză financiară personală. De ce trebuie sa maximizezi economiile de lichidităţi
Cele mai bune măsuri ca să înfrunţi o criză financiară personală. De ce trebuie sa maximizezi economiile de lichidităţi
Gândul de a fi lovit de un eveniment negativ major, care ți-ar putea afecta finanțele (cum ar fi pierderea locului de muncă, o boală, un accident de mașină etc.) poate ține pe oricine treaz...
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...