Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Economia Romaniei, in pericol de supraincalzire

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 13:20
1283 citiri
Economia Romaniei, in pericol de supraincalzire

Cresterea economica din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului. Astfel, pericolul supraincalzirii este real, lucru care ar putea fi agravat de faptul ca Romania se afla intr-un an electoral, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu.

"Trebuie sa asteptam si datele despre PIB din al doilea si al treilea trimestru ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum", a explicat Dijmarescu.

Acesta a mai adaugat ca, in conditiile in care pericolul supraincalzirii economiei se dovedeste real, sansele unei reduceri a ratei dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului se diminueaza semnificativ, anunta NewsIn.

Totodata, posibilitatea unei diminuari a ratei dobanzii cheie pana la finalul lui 2008 a fost vehiculata in piata, in ultimele saptamani, tema fiind adusa in discutie si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", declara guvernatorul BNR, pe 20 mai.

In cazul unui an agricol bun, nu ar exista motive substantiale pentru o majorare a ratei dobanzii de politica monetara, a mai declarat Dijmarescu.

PIB-ul Romaniei a fost in primul trimestru de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, potrivit INS.

Rata dobanzii de politica monetara este de 9,75% pe an, dupa cinci majorari succesive, incepand cu octombrie 2007.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #BNR, #supraincalzire, #Eugen Dijmarescu , #stiri BNR