Economist BNR: Ne place sau nu, taxele si impozitele vor creste!

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 20:08
6442 citiri
Economist BNR: Ne place sau nu, taxele si impozitele vor creste!
Foto: Arhiva

Valentin Lazea, economist-sef al BNR, spune ca nivelul de taxare din Romania este mai mic in comparatie cu alte state europene si ii avertizeaza pe romani sa nu se astepte la o scadere a taxarii, dimpotriva.

"In contextul in care ne ducem spre Europa, fiscalitatea nu va putea decat sa creasca. Eu nu am spus ca trebuie, dar acolo se duce. Obisnuiti-va cu ideea", avertizeaza Valentin Lazea, analist si economist-sef al BNR, citat de TVR.

Printre argumentele aduse se numara faptul ca impozitul pe profit este de doar 16%, iar impozitarea pe proprietati este "simbolica".

In schimb, Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, il contrazice. Cifrele Bancii Mondiale arata ca o companie medie din Romania plateste, ca profit din veniturile sale comerciale, mai mult decat o face o companie medie din Europa, spune, in schimb, Ionut Dumitru.

Comparatie intre nivelul taxelor din Romania si media europeana

Un raport privind tendintele de taxare in tarile UE, dat publicitatii in vara, arata ca la nivelul anului 2012 Romania avea un nivel de taxare de 28,3% din PIB fata de 39,4% din PIB, media in UE.

Din documentul respectiv reiese ca taxele aplicate in tara noastra sunt concentrate pe partea de taxe indirecte (accize si TVA) si semnificativ mai mici pe zona de impozite directe (pe venit, pe profit, pe avere etc.). Pentru contributii sociale valorile sunt comparabile cu cele aplicate in alte state UE.

Quarterly Report - Editia 4

Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google a anunțat lansarea Fitbit Ace LTE, un smartwatch destinat copiilor de peste 7 ani, care combină exercițiile fizice cu jocurile și oferă părinților posibilitatea de a-și monitoriza...
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi își extinde ecosistemul de produse inteligente cu noile linii de televizoare din seria A, care includ modelele A 2025 și Pro 2025. Ambele modele se remarcă printr-un design cu margini...
#economist sef BNR impozite majorate, #Valentin Lazea fiscalitate, #impozite , #stiri BNR