Economistul sef al BNR: Aderarea la euro va "germaniza" Romania

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 16:18
2768 citiri
Economistul sef al BNR: Aderarea la euro va "germaniza" Romania
Foto: Arhiva

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, este de parere ca aderarea Romaniei la zona euro ii va aduce beneficii sub aspectul stabilitatii preturilor, dar sunt posibile si majorarea somajului sau deficite extrem de mari daca mentalitatea populatiei nu se schimba spre modelul germano-baltic.

Lazea a explicat ca in zona euro exista doua civilizatii care difera intre ele: cea germano-baltica, care favorizeaza o inflatie mica, deficite externe mici si somaj mic, si cea mediteraneano - celtica. Despre cea din urma, el spune ca e "mai relaxata, pe principiul mai putina munca mai multa distractie", potrivit Money.ro.

"Cat de cat ratele inflatiei s-au situat in linie intre cele doua zone civilizationale", a continuat Lazea, aratand ca statele meditaraneano-celtice au platit dupa intrarea in zona euro cu somaj ridicat si deficite mari intrucat nu erau la fel de productive.

"Nu este greu sa spunem carei zone culturale apartine Romania, nu este niciun mister. Daca va intra in zona euro, Romania s-ar putea sa aiba inflatie mica, dar vestea proasta este ca ar putea sa plateasca, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin somaj foarte mare, daca nu isi va schimba comportamentul", a declarat Lazea.

El a adaugat ca romanii ar putea adopta pozitia slovacilor, care au spus "ca si ei pot sa lucreze si sa consume la fel ca germanii".

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Romania zona euro, #Romania aderare euro, #zona euro deficit, #zona euro somaj, #Valentin Lazea zona euro , #stiri BNR