Financial Times: BNR, intre stimularea cresterii si controlarea inflatiei

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:33
2131 citiri
Financial Times: BNR, intre stimularea cresterii si controlarea inflatiei
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a optat pentru mentinerea neschimbata a ratei dobanzii de politica monetara, in pofida presiunilor reprezentate de cresterea preturilor, in timp ce perspectivele economice pe plan intern si pe plan extern sunt sumbre.

Totusi, potrivit jurnalistilor de la Financial Times, BNR ar putea majora dobanda cheie anul viitor, daca nivelul inflatiei va continua sa depasesca tinta.

BNR a mentinut joi rata dobanzii cheie la 5,25%, in linie cu asteptarile analistilor.

Potrivit raportului BNR, citat de FT, mentinerea unei abordari prudente in ceea ce priveste politica monetara este justificata si de incertitudinile specifice mediului extern, care impreuna cu evolutiile interne premergatoare alegerilor care vor avea loc pe 9 decembrie ar putea amplifica riscurile asociate cu fluxurile de capital si rata de schimb valutar.

Riscurile in crestere la adresa economiei echilibreaza riscurile inflatiei, care a atins 3,88% in august, partial ca urmare a scumpirii alimentelor pe piata interna. Dar, dupa cum noteaza banca centrala, rata de crestere a preturilor de consum pe 12 luni a fost de 2,8% in august, nu departe de media UE, in timp ce inflatia de baza (fara bunuri precum fructe si legume) a fost de 2,6%, usor peste nivelul din luna iulie, de 2,3%.

Insa BNR nu va reusi sa mentina dobanda cheie la nivelul actual pentru totdeauna. Rata inflatiei se va mentine ridicata in ultima parte a anului curent si inceputul anului 2013, potrivit sefului de cercetare macro si titluri cu venit fix la BCR, Dumitru Dulgheru.

"Inflatia a urcat rapid recent, iar riscurile sunt in crestere. Vom revizui prognoza initiala de 4% pentru acest an la 4,4% pana la 4,7%", a spus Dulgheru.

Acesta a precizat ca prognoza privind rata inflatiei pentru 2013 este de 4,5%, iar acest lucru ar putea genera majorarea dobanzii cheie in prima parte a anului, in pofida unei cresteri economice estimate in jurul nivelului de 0,7% pentru acest an si de 1,9% pentru anul viitor.

Scopul politicii monetare de stimulare, precum si cel al relaxarii fiscale sunt limitate, in contextul in care finantele publice ale Romaniei sunt inca instabile si dependente de sprijin extern.

Situatia este agravata de tensiunile dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, iar castigatorul alegerilor din decembrie se va confrunta cu numeroase provocari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#BNR politica monetara, #BNR crestere economica, #inflatie Romania , #stiri BNR
Comentarii
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2
Financial Times: BNR, intre stimularea cresterii si controlarea ...
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Parca nu e corecta expresia " Persistarea efectului reprezentat.."