Guvernatorul BNR, in competitie cu presedintele pentru cel mai mare salariu

Marti, 05 Mai 2009, ora 22:28
2320 citiri
Guvernatorul BNR, in competitie cu presedintele pentru cel mai mare salariu

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, le-a transmis marti sindicalistilor prezenti la negocierile pentru Legea salarizarii unice in sectorul bugetar ca seful statului ar trebui sa aiba cel mai mare salariu din Romania, nu guvernatorul BNR.

Propunerea ministrului muncii a fost contestata de o parte din cei prezenti la negocieri, care au sustinut ca functia publica ce ar trebui luata in considerare pentru raportarea celui mai mic salariu la cel mai mare salariu din Romania, respectiv de 1 la 15, ar trebui sa fie cea a sefului bancii centrale, "asa cum se inregistreaza in SUA, Franta si alte state din Europa", au declarat, pentru NewsIn, surse prezente la discutii.

In schimb, "Marian Sarbu ne-a transmis ca presedintele Romaniei ar trebui sa aiba cel mai mare salariu si au propus(reprezentantii ministerului Muncii prezenti la negocieri n.r.) ca toate salariile care depasesc salariul sefului statului sa nu mai creasca pana se ajunge la acest raport de 1/15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu.

Noi i-am transmis ca asa ceva este inadmisibil si ca ar trebui ca cel mai mare salariu sa-l aiba guvernatorul BNR asa cum se intampla si in Statele Unite ale Americii si in Franta", au precizat sursele.

Traian Basescu a declarat ca a obtinut, in 2007, un salariu net de 67.097 lei, in calitatea sa de presedinte al Romaniei, respectiv circa 5.591 lei pe luna, iar pentru perioada ianuarie - mai 2008 figureaza cu un venit salarial de 30.631 lei, respectiv 6.126 lei pe luna.

In schimb, potrivit declaratiei de avere din 22 noiembrie 2007, venitul anual incasat de Mugur Isarescu pentru functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) era de 297.722 lei, respectiv circa 24.810 lei pe luna.

Negocierile purtate marti la Ministerul Muncii au intrat in impas atunci cand a venit vorba de salariul care ar trebui sa fie luat drept reper pentru ierarhizarea persoanelor platite din banii publici.

Discutiile s-au incins si atunci cand s-a pus problema echivalarii functiilor angajatilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu cele ale functionarilor publici, profesorilor si doctorilor.

La negocierile de luni, reprezentantii MAI cerusera renuntarea la cele noua criterii de evaluare si comparatie convenite in primele intalniri ale grupului de lucru si inlocuirea acestora cu un singur criteri, respectiv "salariul de incadrare actual", propunere respinsa de ceilalti membri ai grupului de lucru.

Totodata, reprezentantii Internelor au propus ca si in sistemul de invatamant sa se introduca incompatibilitati (de exemplu, profesorul din scolile de stat sa nu mai predea in invatamantul privat).

Negocierile vor fi reluate joi, la ora 13, cand se asteapta finalizarea procesului de echivalare a functiilor angajatilor din sectorul bugetar.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#competitie salariu, #presedintele Traian Basescu, #guvernator BNR Isarescu , #stiri BNR