Leul, in genunchi in fata euro

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 23:10
3667 citiri
Leul, in genunchi in fata euro

Leul se afla in genunchi in fata euro dupa ce moneda nationala a atins vineri minimul istoric fata de moneda europeana, pierzand aproximativ 7,5 bani. Cursul oficial a fost stabilit de BNR la valoarea de 4,2127 lei/euro.

Deprecierea puternica din 2009 este pusa de reprezentantii BNR pe seama informatiilor alarmante transmise de oficialii guvernamentali cu privire la deficitul bugetar.

Desi se preconiza ca leul sa atinga aceste valori abia in luna martie, este de asteptat ca BNR sa-si "menajeze" rezervele valutare pentru momentele in care deprecierea leului ar putea sa fie chiar mai accentuata.

La baza deciziei bancii centrale de a nu interveni se afla dorinta acesteia de a "testa limitele pietei", dupa cum a declarat pentru Ziare.com analistul Liviu Voinea.

Ca dovada sta chiar declaratia lui Mugur Isarescu de joi, cand i-a intrebat pe jurnalisti "daca cred ca 4,18 lei pentru un euro e mult", semn ca am putea asista la o depreciere semnificativa in perioada urmatoare.

Deficitul sperietoare

"Un deficit de 5,2% tinde sa sperie. Este bine ca executivul dovedeste transparenta si spune exact ce vede in evidentele contabile, dar eu cred ca acest deficit bugetar va fi modificat in lunile urmatoare", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Antena 3.

Potrivit acestuia, intrarile la buget mai slabe din lunile noiembrie si decembrie sunt normale, in conditiile in care am traversat o campanie electorala, iar o serie de agenti economici si-au amanat platile.

"In ianuarie si februarie aceste firme vor trebui sa-si plateasca TVA-ul, ceea ce va cobori deficitul la 3,5%", a completat acesta.

Ce facem cu FMI

De asemenea, un acord cu FMI sau BCE este din ce in ce mai important pentru restabilirea increderii in politicile economice aplicate in Romania.

Printre principalele efecte negative ale deprecierii leului se disting cresterea ratelor la imprumuturile in valuta, a preturilor pentru bunurile importate si scumpirea serviciilor care au costuri calculate in valuta, precum cele de telecomunicatii.

In 2008, leul s-a depreciat cu 10,35% fata de anul anterior, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro. Efectul este dramatic pentru persoanele sau firmele care au contractat credite in vara lui 2007, cand leul s-a apreciat pana la un varf de aproximativ 3,1 lei/euro.

Pentru banci, deprecierea leului accelereaza deteriorarea portofoliilor de credite in valuta si duce la constituirea de provizioane de risc mai mari, care macina profitul, mai ales in cazul bancilor mici.

Populatia cu un miliard de euro datorii la banci

Datoriile in valuta ale romanilor catre bani se ridicau la sfarsitul lui 2008 la aproape un miliard de lei, iar deprecierea monedei nationale in fata euro ii pune in imposibilitatea de a-si achita ratele.

Bucurestenii conduc in topul restantierilor atat la creditele in valuta, cat si la cele in lei, arata datele BNR.

In total, romanii au credite in valuta de aproape 111 miliarde de lei.

Evolutia ratei de schimb determina ca pentru o rata de 150 de euro, un roman sa plateasca acum cu 35 de lei mai mult, decat platea la sfarsitul anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#evolutie leu euro, #depreciere moneda nationala, #minim istoric , #stiri BNR