Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Adrian Vasilescu: Am pierdut vremea cautand prin lume un model. Desi avem unul romanesc

de Camelia Sisea
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:29

   

Adrian Vasilescu: Am pierdut vremea cautand prin lume un model. Desi avem unul romanesc
Adrian Vasilescu, cel care de mai bine de 16 ani dialogheaza cu publicul, in numele Bancii Nationale, nu ezita in fata intrebarii "Sunteti mandru ca sunteti roman?".

"Da, sunt mandru ca sunt roman." De ce? "In primul rand, pentru ca fac parte dintr-un popor cu o cultura fascinanta, cu oameni destepti, cu oameni inventivi. Si oameni frumosi", a raspuns prompt Adrian Vasilescu.

"E drept ca, in aceste vremuri, de foarte multe ori inteligenta, inventivitatea sunt folosite in directii neproductive sau chiar contraproductive", a simtit nevoia sa adauge.

"Semnele acestui moment nu sunt tocmai motive de mandrie. Dar cand spun ca sunt mandru ca sunt roman nu am in vedere o zi, o saptamana, un an sau imprejurarile grele, uneori dramatice din acest timp al istoriei", a clarificat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Mandria lui Adrian Vasilescu este alimentata cu deosebire de existenta unui model romanesc de dezvoltare, pus in scena cu succes in urma cu un veac, modelul lucrului bine facut, la care s-ar cuveni sa revenim.

Prin ce anume va motiveaza acest model mandria ca sunteti roman?

Am citit recent o carte scrisa de doi mari economisti americani, Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, "De data asta e altfel", in care autorii pun in lumina cifre ale acelui timp cu care chiar ne putem mandri. Ei fac pentru prima data calcule pentru un numar mare de tari privind cotele lor in PIB-ul mondial, in doua momente-cheie ale istoriei lumii: in 1913 si in 1990.

Romania detinea in 1913, in pragul Primului Razboi Mondial, o cota care se ridica la 0,80% din valoarea adaugata globala. Cu mult, cu de doua sau de trei ori mai mult fata de unele tari care astazi sunt inaintea noastra la mare distanta in crearea de bogatie in Europa: Danemarca avea o cota de 0,43, Finlanda 0,23, Grecia 0,22, Portugalia 0,27. Chiar si Suedia 0,64 sau Turcia 0,67 - erau atunci in urma noastra.

Ceva mai sus decat Romania erau Olanda, cu 0,91, Belgia 1,18, Franta cu 5,29, Germania cu 8,68. Dar aceste tari aveau o lunga istorie de dezvoltare.

De ce in 77 de ani am pierdut competitia cu aceste tari?

In 1990, cota noastra a scazut la 0,30. Fiindca am pierdut vocatia si rasplata potrivita pentru lucrul bine facut. Motivele sunt numeroase. Unul, esential, este trecerea prin comunism. Iata cum au scazut cotele altor tari care au trecut prin aceeasi experienta ca noi, in 40 de ani de comunism. Rusia, care avea 8,50 in 1913, a scazut la 4,25, Polonia a scazut de la 1,70 la 0,72, Ungaria de la 0,60 la 0,25, ceea ce inseamna ca aici sunt urmele unei experiente comune, pe care ne-au adus-o si impus-o imprejurarile. In acele decenii, noi am scazut de la 0,80 la 0,30. Am pierdut competitia.

Dupa 22 de ani de economie mai mult sau mai putin capitalista, inca nu ne-am putut redresa si in prezent suntem pe locul 26 din 27 din Uniunea Europeana in ceea ce priveste crearea de bogatie la nivel de locuitor. Avem probleme mari, suntem a saptea tara din Uniunea Europeana ca populatie, dar a 17-a ca PIB nominal.

Sunt probleme pe care trebuie sa le discutam, sa le analizam, iar cand raspund la intrebarea "Daca sunt mandru ca sunt roman", nu le pot da la o parte. Ignorandu-le as maslui emotional realitatea. Iar populismul, care pandeste periculos, niciodata nu va putea ajuta societatea sa-si schimbe setarile. Pentru noi, astazi, problema este ce putem sa facem ca sa valorificam ce avem bun.

Si iata ca aici este raspunsul si pentru asta in primul rand pot sa spun ca sunt mandru ca sunt roman: avem un model intern de dezvoltare, cel din partea a doua a secolului XIX. Un semn ca daca vrem... putem. Dupa 22 decembrie 1989, am pierdut multa vreme cautand un model de dezvoltare. Diferite voci, diferite opinii din tara ravneau fie la modelul japonez, fie la modelul suedez, desi noi avem un model romanesc care ni se potriveste. Modelul economic din perioada 1866-1913, timp in care am urcat.

O tara care nu avea atunci nici Basarabia, nici Transilvania, nici Bucovina, nici Banatul, a reusit s-o ia inaintea unor tari cu vechi traditii in planul dezvoltarii. Merita sa revenim la modelul de atunci, care era modelul lucrului bine facut.

Ne puteti spune numele unui roman de care sunteti mandru?

Rostesc primul nume care imi vine in minte: Anghel Saligny. A facut unul dintre cele mai mari si mai bune poduri din lume. In perioada amintita. Cand a trecut pentru prima oara trenul peste podul de la Cernavoda, sub pod, intr-o barca, era Saligny cu familia lui.

Ce simbol considerati ca se potriveste cel mai bine poporului roman?

Sunt prea putine lucruri, acum, cu care ne putem lauda ca le-am facut bine. Dar simbolul vulturului ne-ar putea fi un indemn. Competitia globala e o cursa grea si avem nevoie de un zbor la inaltime.

Care credeti ca este evenimentul istoric cel mai important pentru poporul roman?

As alege nu un eveniment, ci un segment de timp in care in Romania s-a lucrat bine, frumos si durabil. Aleg momentul in care in Romania au fost inaltate marile monumente de arhitectura, in veacul al XIX-lea, intre care Palatul Bancii Nationale, Ateneul, Palatul CEC si multe altele, ca repere pentru ceea ce am dovedit ca stim sa facem si ar trebui sa facem. Ele au ramas in istorie reprezentand piscuri pe care sa ne cataram.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15101 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu nu sint mindru ca sint roman. Cine poate fi cu adevarat mindru?

Nimeni din Romania.
Cita vreme poporul asta nu are coloana vertebrala sau vreo urma de constiinta, nu putem vorbi de mindrie.

 

perioada lucrului bine facut

din cate observ corespunde cu domnia regilor "nemti"....deci, poate un rege nu e chiar degeaba, cum incearca sa ne convinga politicienii nostri de azi.

 

Poate...

...cu condiția să fie neamț, la fel ca primii doi regi - Carol I și Ferdinand. Obligatoriu, la fel cu aceia, să aibă educația făcută in Germania. Că altfel iese precum Carol al II-lea sau Mihai - romanizați...

Principele Nicolae

Este nepotul MS Mihai si al treilea de drept la succesiune.
Tanar, nascut in Elvetia, educat in UK.

Meritam insa asa ceva? Suntem o natie campioana in a ne terfeli valorile si a pune pe piedestal toate nulitatile.

masonii Isarescu-Vasilescu ne-au vindut deja...ca pe vite!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2kDmDS_HNYU#%21

Eu nu sunt mandru ca Adrian Vasilescu este roman.

La fel si in cazul lui Florin Georgescu.

 

un popor...cu oameni frumosi...

asa ceva n-am mai auzit....exista vreun un popor care se considera urat?

 

Nu vă abandonati credintele oameni buni!

Re: Alternativă la religii este stiinta!
Nu vă abandonati credintele oameni buni!
Judecati-vi-le ca să aflati dacă sunt Adevăr sau neadevăr.
Vă cer lucrul acesta pentru că numai prin credinte se ajunge la Adevăruri sau neadevăruri.
Credintele descoperite a fi adevăruri au dus omenirea pe culmile civilizatiei prezente.
Credintele considerate adevăruri de către cei care se cred alesi de dumnezeu să conducă lumea, de cei care se cred intelepti, au provocat toate relele din lume. Toate războaiele. Toate conspiratiile care au ridicat hotia la rang de virtute.
Domnului Adrian Vasilescu i-as arăta erorile dar, eu nu sunt pe linia dorită de saitul ziare.com

 

Ce bine zice omul asta!

Tot respectul...roman adevarat!

 

WOW !

Cam tirziu va-ți trezit Domnule Vasilescu. A-ți visat in culori pină acum ?

 

Arătand scăderile

cauzate de comunism, incepand cu Rusia și arătand care era valoarea la 1913, an despre care se vorbesște și la Romania, apre o neconcordanță la Polonia, car la 1913 nu exista. Era impărțită intre Rusia (preponderent, inclusiv Varșovia), F=Germania și Austro-Ungaria...

 

Retarder

nomen est omen...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor