Noile restrictii ale BNR ar putea provoca o criza imobiliara

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 08:25
2607 citiri
Noile restrictii ale BNR ar putea provoca o criza imobiliara

Bancherii avertizeaza: noile restrictii de creditare ale BNR, daca vor fi aplicate, ar putea duce la o criza pe piata imobiliara.

Aplicarea restrictiilor privind creditul de retail in forma propusa de BNR poate conduce la o criza imobiliara din cauza ca ar avea "un impact deosebit" asupra creditului imobiliar, provocand scaderea imprumuturilor, avertizeaza Asociatia Romana a Bancilor (ARB) intr-o scrisoare trimisa prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, informeaza Ziarul financiar.

"Consideram ca aplicarea noilor norme are un impact deosebit asupra creditului imobiliar. Scaderea creditului imobiliar poate conduce, in opinia noastra, la o criza imobiliara", sustin bancherii.

Acesta este cel mai dur protest facut de bancheri la adresa unor propuneri de reglementare ale BNR. Pana acum, Banca Nationala nu a renuntat restrictiile care prevad ca, la acordarea unui credit, sa nu fie luate in calcul venituri mai mari decat cele declarate la fisc pentru anul precedent de solicitantul de credit plus 20%.

Creditul ipotecar si imobiliar a continuat sa incetineasca in mai pentru a sasea luna la rand, cresterea lunara coborand la numai 195 de milioane de lei (53 de milioane de euro), de la un varf de 1,1 miliarde de lei (337 mil. euro) inregistrat in noiembrie anul trecut.

In acelasi timp, piata imobiliara a inregistrat in mai si iunie primele scaderi ale numarului tranzactiilor, cele din iunie fiind cu 5% mai putine decat in aceeasi luna din 2007.

Bancherii se declara impotriva aplicarii unitare a restrictiilor indiferent de tipul de credit, solicitand bancii centrale o abordare diferentiata intre creditele de consum si cele ipotecare, intre cele garantate si cele negarantate.

"In ceea ce priveste creditul in valuta la creditele de consum, suntem in principiu de acord cu reducerea acestora. Daca se urmareste prin noile norme reducerea creditului de consum putem si propunem sa realizam acest lucru prin reducerea gradului de indatorare a clientilor", afirma bancherii in scrisoarea trimisa BNR.

Bancherii mai cer si adoptarea unor masuri individuale diferite de la banca la banca, in functie de calitatea portofoliului de credite si expunerea la risc, daca BNR urmareste ratiuni prudentiale prin noile reglementari.

Bancherii sustin si o abordare diferentiata a creditelor in functie de valuta si garantiile aduse, spre deosebire de reglementarile propuse de BNR, care nu fac astfel de distinctii.

ARB subliniaza si faptul ca restrictionarea creditorilor interni va fi o "invitatie" pentru institutiile de credit straine sa vanda imprumuturi persoanelor fizice in locul bancilor locale, pe baza pasaportului financiar european.

In plus, bancile cer ca solicitarea fisei fiscale sa fie optionala, doar cand aceasta este disponibila. Astfel ar putea fi evitata discriminarea noilor angajati sau a celor care doresc sa contracteze credite in primele luni ale anului, cand fisele fiscale nu sunt disponibile.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#restrictii, #BNR, #credite ipotecare, #credite de consum, #criza, #piata imobiliara, #ARB, #bancheri, #protest , #stiri BNR