Politica monetara a BNR ramane prudenta pentru a limita efectele majorarii TVA

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 20:53
915 citiri
Politica monetara a BNR ramane prudenta pentru a limita efectele majorarii TVA
Foto: Arhiva

BNR va lua masuri pentru limitarea efectelor negative pe care majorarea TVA le are asupra inflatiei si va mentine o politica monetara prudenta.

"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

Oficialii bancii precizeaza ca riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern, reclama mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.

Astfel, ca urmare a contextului economic, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar.

Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.

De asemenea, Banca Nationala a anuntat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.

A.T.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BNR politica monetara prudenta, #BNR inflatia, #majorare TVA BNR , #stiri BNR