Rezervele valutare ale BNR s-au putea reduce cu 6 miliarde de euro in 2009

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 17:58
978 citiri
Rezervele valutare ale BNR s-au putea reduce cu 6 miliarde de euro in 2009

Rezervele valutare ale Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 la 20 miliarde euro, de la 26,22 miliarde euro la 31 decembrie 2008, arata estimarile publicate vineri de agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR).

"Rezistenta Romaniei la socurile externe s-a diminuat in ultima perioada iar aportul intre rezervele valutare si datoria externa pe termen scurt a devenit subunitar la sfarsitul lui 2008.

Momentan, Romania se poate baza pe rezervele valutare, dar, daca iesirile de capital se vor petrece brusc, tara ar putea cauta ajutor la Fondul Monetar International (FMI) sau Uniunea Europeana (UE)", se mai arata in raport.

La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26 miliarde euro, fata de 26,22 miliarde euro la 31 decembrie 2008.

De asemenea, potrivit raportului agentiei de rating, cresterea economica a Romaniei in 2009 va fi nula, in contextul unui deficit de cont curent ajustat la 9,7% din PIB de la 12,8% din PIB in 2008.

Scaderea semnificativa a productiei industriale in ultimul trimestru al anului trecut a dus la temperarea rapida a cresterii economice, iar, in 2009 "asteptarile privind adancirea recesiunii la nivelul celor mai importanti parteneri comerciali europeni fac foarte posibil scenariul unei cresteri economice de 0%", se arata in raport.

In acelasi timp, investitiile straine directe isi vor reduce ponderea in produsul intern brut (PIB) de la 6,7% in 2008 la 2,9% la finalul acestui an, iar deficitul comercial va ajunge 12,7% din PIB fata de 13,8% din PIB in 2008.

Totodata, somajul va creste usor, de la 6% in 2008 la 6,3% in acest an, mai arata raportul JCR.

"Dobanzile pe piata interbancara au revenit la nivelul din septembrie 2008. Cu toate acestea, diferenta dintre dobanda cheie si cele practicate pe piata interbancara pentru depozitele cu scadenta la o saptamana se situa la 300 de puncte de baza la mijlocul lunii februarie. Mai mult, leul s-a depreciat cu 18% fata de dolar si cu 13% fata de moneda europeana din octombrie 2008", sustine raportul.

Raportul atrage atentia asupra creditelor valuta, cu o pondere ridicata in totalul imprumuturilor, in cazul in care leul isi continua deprecierea.

"Sistemul financiar din Romania ar putea fi lovit puternic", considera analistii JCR, in conditiile in care rata creditelor neperformante in valuta creste ingrijorator, iar bancile-mama isi vor reduce liniile de finantare catre subsidiarele din Romania.

Pe de alta parte, datoria guvernamentala va ajunge la sfarsitul acestui an la 15,6% din PIB de la 14,8% din PIB la finalul lui 2008, conform raportului.

Deficitul bugetar va ajunge la 3,8% in 2009, fata de 5,2 % anul trecut, mai arata raportul.

"In conditiile unei situatii economice care se inrautateste, guvernul ar putea fi obligat sa ia in calcul o alta reducere a cheltuielilor", mai spun analistii JCR.

Totodata, in 2010, JCR sustine ca economia isi va relua cresterea, iar PIB-ul se va majora cu 4%, in timp ce somajul va continua sa creasca, pana la 6,5%, iar inflatia se va reduce de 5,3% in 2009 la 4%.

Deficitul de cont curent urmeaza sa fie ajustat in 2010 la 6,8% din PIB, in conditiile in care investitiile straine directe isi vor reduce si mai mult ponderea in PIB, pana la 4,4%, mai sustin analistii JCR.

Citeste si:
Firmele vor fi afectate de pandemie şi în 2023. Cine va avea cel mai mult de suferit ANALIZĂ
Firmele vor fi afectate de pandemie şi în 2023. Cine va avea cel mai mult de suferit ANALIZĂ
Estimările analiştilor economici pentru acest an sunt destul de sumbre. Leul va continua să se deprecieze faţă de moneda europeană în următorul an, deficitul bugetar va ajunge la 5,7%, iar...
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...